Privatisering in Brazilië loopt uit op fiasco

RIO DE JANEIRO, 25 SEPT. De eerste grote privatisering in Brazilië is gisteren op een complete mislukking uitgelopen. Het ging om de verkoop van Usiminas, de grootste staalproducent van het land, een van de weinig winstgevende staatsbedrijven in Brazilië met 12.000 werknemers en een jaarlijkse produktie van acht miljoen ton waarvan 55 procent wordt geëxporteerd.

Volgens de verantwoordelijke autoriteiten was de veiling van het concern onmogelijk geworden “door politieke en juridische acties”. Dat lieten ze gisteren per telex de beurs in Rio de Janeiro weten, waar voor het beursgebouw zich op dat moment honderden woedende demonstranten verzameld die eieren gooiden naar beleggers en het beursgebouw probeerden binnen te komen om tegen de privatisering te protesteren en luidkeels riepen: “Privatisering, nee, nee, nee!”.

Uit angst dat militante vakbondsleden de beurs met geweld zouden binnendringen, probeerden medewerkers van de beurs de deuren te barricaderen. Bewakers vuurderen twee schoten af, maar er vielen geen gewonden en niemand werd gearresteerd.

De voorzitter van de beurs, Francisco de Souza Dantas, was door de gebeurtenis zo ontdaan dat hij tijdelijk zijn hand niet kon gebruiken, aldus een medewerker van de beurs.

De veiling van aandelen Usiminas, waarvoor naast 155 Braziliaanse firma's ook twaalf buitenlandse investeerders zich hadden laten registreren, had 980 miljoen dollar moeten opbrengen. Tegen de verkoop waren juridische procedures aangespannen door vakbondsactivisten en belangengroepen in de deelstaat Minas Gerais, waar het bedrijf is gevestigd. Kort voor de veiling zou beginnen gelastte een rechtbank beperkingen voor de privatisering. Betaling van de aandelen met bijvoorbeeld opgekochte buitenlandse schulden van Brazilië werd verboden.

Het opschorten van de verkoop van het bedrijf betekent een forse tegenslag voor het privatiseringsprogramma van de Braziliaanse regering van president Fernando Collar de Mello. Collar, wiens populariteit een dieptepunt heeft bereikt sinds hij zijn greep heeft verloren op de Braziliaanse economie met een buitenlandse schuld van 123 miljard dollar, probeerde gisteren uit alle macht de veiling doorgang te laten vinden. Hij telefoneerde vier keer met de president van de Nationale Bank voor Sociale en Economische Ontwikkeling die met de privatisering van Usiminas is belast en smeekte hem om de veiling “tegen alle kosten” te laten doorgaan. Na Usiminas zouden nog 27 andere staatsbedrijven worden verkocht.

Tegenstanders van de privatisering waren juichend over de mislukking. Volgens hen is Usiminas acht tot tien miljard dollar waard en wilde de regering het concern gratis van de hand doen. (Reuter, AP, DPA)