Overneming overslagbedrijf afgerond

ROTTERDAM, 25 SEPT. De overneming van het Rotterdamse agribulkbedrijf Interstevedoring door het havenbedrijf HES Beheer is afgerond. Dat heeft HES Beheer vandaag bekendgemaakt.

Begin deze week leek de transactie nog op het laatste moment te zullen afspringen op de financiering. “Het is over en uit”, aldus Interstevedoring-eigenaar J. Rijsdijk afgelopen zondag in een persbericht.

Door de alsnog gerealiseerde overneming neemt de concentratie in de overslag van droge massagoederen in de Rotterdamse haven verder toe. De twee bedrijven van Rijsdijk, het Rotterdamse bulkoverslagbedrijf Interstevedoring en het overslagbedrijf OBA in Amsterdam, worden onderdeel van European Bulk Services, een honderd procent dochteronderneming van HES Beheer.

Niet alleen Interstevedoring en OBA gaan binnen European Bulk Services functioneren, maar ook de verliesgevende Graan Elevator Maatschappij (GEM) - een dochter van HES Beheer - en Frans Swarttouw. De directeuren van deze bedrijven - respectievelijk D. 't Hoofd en D.J. Vlasblom - zijn benoemd tot directeuren van European Bulk Services. Koninklijke Frans Swarttouw (kolen en ertsen) is nu nog voor zestig procent van HES Beheer en voor veertig procent van Internatio-Müller. HES Beheer hoopt binnenkort deze veertig procent over te nemen. De onderhandelingen hierover zijn nog gaande. De omzet van European Bulk Services zal ongeveer 300 miljoen gulden bedragen.

Met de overname van de bedrijven van Rijsdijk is een einde gekomen aan felle concurrentie tussen GEM en Interstevedoring op de markt voor droge bulkoverslag zoals granen en ertsen. Deze strijd ging gepaard met een tarievenoorlog die omschreven werd als “desastreus” voor de Rotterdamse haven.

De vakbonden zijn blij dat de overname eindelijk rond is. Volgens hen moest er snel iets gebeuren om de bulkgoedsector weer gezond te maken en de onrust bij de werknemers weg te nemen. In de nieuwe situatie behoren prijsafspraken, verdeling van de markt en capaciteitsbeheersing tot de mogelijkheden. Bij de bulkoverslagbedrijven waaruit European Bulk Services bestaat, werken in totaal 1435 mensen. De overname zal geen gevolgen hebben voor de werkgelegenheid, meldt HES Beheer.

De overname van de bedrijven van Rijsdijk betekent dat hij het veld moet ruimen. Hij trekt zich terug uit de stuwadoorsactiviteiten: hij heeft een non-concurrentiebeding getekend dat hem verbiedt ooit nog als stuwadoor aan de slag te gaan in een Westeuropese haven.