Ottawa doet nieuw voorstel om Canada bijeen te houden

OTTAWA, 25 SEPT. De Canadese regering heeft gisteren nieuwe voorstellen ingediend in de hoop zo een uiteenvallen van de Canadese federatie te voorkomen.

Krachtens de nieuwe voorstellen zou de hoofdzakelijk Franstalige provincie Québec tot een "afzonderlijke samenleving' worden verklaard. Ook de andere negen, overwegend engelstalige provincies zouden vergaande nieuwe bevoegdheden krijgen over immigratiekwesties, cultuurbeleid en de eigen arbeidsmarkt. Voorts zouden de leden van de Senaat direct moeten worden gekozen.

Alle provincies zullen met de plannen van de regering van premier Brian Mulroney akkoord moeten gaan, voor deze kracht van wet krijgen. De provinciale autoriteiten reageerden gisteren nog niet meteen. Enkele functionarissen in Québec zeiden evenwel de nieuwe suggesties van Ottawa bemoedigend te vinden. In Québec zal wellicht volgend jaar een referendum over onafhankelijkheid worden gehouden.

Een reeks eerdere hervormingsvoorstellen van Mulroney, waarbij Québec zou zijn erkend als een "afzonderlijke samenleving' leed vorig jaar op het laatste moment schipbreuk. (UPI, Reuter)