NMB geeft kredieten in Oost-Europa

ROTTERDAM, 25 SEPT. NMB Postbank wordt steeds actiever in Oost-Europa. Vanochtend maakte de bank bekend dat zij als eerste buitenlandse bank toestemming heeft gekregen om een dochterbedrijf in Boedapest op te zetten. Gisteren werd bekend dat NMB Postbank samen met de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD) een kredietlijn van 81,7 miljoen ecu (189 miljoen gulden) heeft geopend voor kleine en middelgrote ondernemingen in Oost-Europa. De NMB Postbank neemt daarvan ten minste 60 procent voor haar rekening, de EBRD hooguit 40 procent.

Volgens de in Londen gevestigde EBRD zullen de leningen variëren van 100.000 dollar tot maximaal 10 miljoen dollar. Lokale NMB-kantoren zullen de leningen toekennen en verstrekken volgens de richtlijnen van de EBRD.

De kredieten worden hoofdzakelijk verstrekt aan zelfstandige ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf. Ook beginnende ondernemers en bedrijven die worden geprivatiseerd komen voor leningen in aanmerking. De kredietnemers moeten de projecten ten minste voor 25 procent zelf kunnen financieren.

De NMB opende vorig jaar haar eerste kantoor in Oost-Europa. Dat betrof een joint venture met de Poolse bank Handlowy. Eerder deze maand opende NMB een eigen kantoor in Warschau. NMB Postbank heeft inmiddels kantoren in Wenen, Moskou, Bratislava en Warschau.

De bank bouwde de afgelopen jaren door de snelle expansie in Oost-Europa expertise op. “Dat was voor de EBRD een reden ons voor dit project te kiezen”, aldus een woordvoerder van NMB Postbank. NMB Postbank is ook een belangrijke speler op de internationale markt van zogenoemde tweedehands schulden. Veel Oosteuropese landen kampen met grote buitenlandse schulden die door Westerse banken met korting worden overgenomen en vervolgens weer worden uitgezet. ç