NIEUW GELD MET BUTLER

Wie in Hollywood als filmster enige indruk wil maken (een groot huis met een zwembad is nu eenmaal doodgewoon) kan maar het beste een Engelse butler, hét statussymbool bij uitstek, nemen.

Ivor Spencer, oprichter van de "School for butlers' in Londen, leert rijke Amerikanen die hij kortweg "Nieuw Geld' noemt hoe zij zich in de nabijheid van een butler dienen te gedragen.

Een Engelse butler weet natuurlijk precies wat zijn taken zijn: géén knoflook en kerrie eten, viermaal per dag het gebit flossen, eenmaal per week naar de manicure, elke dag een bad of douche nemen, zorgen dat het huishouden op rolletjes loopt, de thuiscomputer bedienen, het overige personeel onder de duim houden en zonodig ontslaan en vervangen, zorgen voor de voedselinkoop, reizen regelen, altijd voorkomend en vriendelijk zijn, maar nooit te familiair worden, discreet zijn en geen relaties binnen het huis aanknopen. Ook mag een goede butler, aldus Spencer, geen sterke persoonlijkheid hebben.

Omdat de nieuwe bazen-bazinnen meestal niet precies weten wat ze met hun nieuwe butler aanmoeten, gaan ze eerst een dagje naar school. Ze betrekken een kamer in een luxe villa waar ze een spoedcursus krijgen en met een echte butler mogen oefenen.

's Morgens om zeven uur worden ze door de butler gewekt, die het ontbijt en een gestreken krant brengt en de kleren klaarlegt. Men oefent de hele dag tot men alle fijne kneepjes van het doen en laten van een butler onder de knie heeft. Op het programma staat ook het eten van kaviaar, want volgens Ivor Spencer kun je geen kaviaar leren eten door naar een foto te kijken.

Slimme Nieuwe Rijken laten natuurlijk contractueel vastleggen dat de butler nimmer zijn memoires mag publiceren en evenmin mededelingen aan de pers mag doen.

Leslie Halliwell noemt in zijn "Filmgoer's and Video Viewers Companion' filmster Joan Collins, "een dame met zwoele charme'. Collins zei over haar medewerking aan de Amerikaanse televisieserie Dynasty: “Dynasty gaf me de kans me met m'n eigen carrière te bemoeien, in plaats van als een bibliotheekboek rond te lopen dat er op wacht uitgeleend te worden.”

Joan Collins recept voor 8 personen is een typisch Nieuw Geld recept: eenvoudig en toch duur. Haar aardappelen met kaviaar zijn, zegt Collins, “eenvoudig te maken voor werkende meisjes met veel geld en weinig tijd.”

Joan Collins - Aardappelen met kaviaar 8 aardappelen boter Beluga of een andere kaviaar, die men zich kan veroorloven zure room

“Borstel de aardappelen schoon. (Vergeet niet rubberhandschoenen aan te trekken om je handen en nagels te sparen.) Leg de aardappelen ongeveer 9 minuten in de magnetron (maximaal vermogen). Prik er met een vork in om te controleren of ze gaar zijn. Zet de mooiste Wedgwoodborden klaar. Halveer de aardappelen en leg op elke helft eerst een klontje boter, dan een volle eetlepel kaviaar en dan de gehalveerde aardappelen. Eventueel kan men ook nog een eetlepel zure room boven op de kaviaar scheppen.”

    • Anne Scheepmaker