Jongen van 13 pleegde 200 zedendelicten

ENSCHEDE, 25 SEPT. De kinderrechter in Almelo heeft op 9 september een dertienjarige jongen uit Enschede veroordeeld tot zes maanden tuchtschool waarvan twee maanden voorwaardelijk voor het plegen van meer dan 200 zedenmisdrijven. De misdrijven, die door politie worden omschreven als “onzedelijke betasting en seksueel misbruik”, pleegde de jongen op elf- en twaalfjarige leeftijd. Zijn slachtoffertjes waren in de leeftijd van drie tot tien jaar. De jongen wordt nu behandeld in een therapeutisch centrum. Gisteren heeft de politie ook de vader van de dader aangehouden, op verdenking van incest met zijn zoontje.

De eerste melding in deze zaak kwam op 25 mei van dit jaar binnen bij de Enschedese recherche. De ouders van een vijfjarig meisje uit de wijk Stadsveld meldden dat een twaalfjarig jongetje uit de buurt iets “naars” had gedaan met hun dochtertje. Vanaf dat moment kreeg de politie steeds meer aangiften, alle belastend voor dezelfde jongen. Deze heeft inmiddels bekend in de periode van de zomer van 1989 tot 3 juni 1991 vrijwel dagelijks jongere kinderen seksueel misbruikt te hebben. Het onderzoek dat na zestig bekentenissen voor een deel was afgerond, werd in augustus hervat nadat er ook aangiften kwamen uit een ander deel van de stad. Hierop volgden nog eens 140 bekentenissen door de dader.

De jongen beschikt volgens de politie over een fotografisch geheugen waardoor hij na zijn bekentenis door middel van een confrontatie met schoolfoto's zijn slachtoffers vlot kon aanwijzen.

De Enschedese politie heeft de kwestie tot vandaag zorgvuldig uit de publiciteit gehouden. Er zijn eerst voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd en individuele gesprekken met ouders en slachtoffers gevoerd. Voor de begeleiding van slachtoffers en ouders werkt de politie samen met Riagg, GGD, stichting Maatschappelijke dienstverlening, Bureau slachtofferhulp en het Pedagogisch centrum.