Italiës beroemdste kok en juwelier gaan samen

ROME, 25 SEPT. De beroemdste kok van Italië en een van de beroemdste juweliers gaan samenwerken. Bulgari heeft een principe-akkoord gesloten met Gualtiero Marchesi over de vorming van een holding waarin het commerciële inzicht van Bulgari moet helpen de culinaire talenten van Marchesi verder te exploiteren.

Marchesi was de eerste Italiaan die, in 1985, drie sterren kreeg van Michelin voor het Milanese restaurant met zijn naam, dat hij zelf “de kathedraal” noemt. Hij is zijn drie sterren niet meer kwijtgeraakt en beheert nu nog drie andere restaurants, waaronder één in Londen, en brengt gastronomische produkten onder eigen naam op de markt.

De 61-jarige Marchesi geldt in Italië als de koning der koks en als de uitvinder van een eigen variant van de nouvelle cuisine. Voor hem betekent dat niet kleine hapjes mooi neergelegd, maar recht doen aan de eigen smaak. In zijn keuken hangt de spreuk: “Het moeilijkste is de dingen de smaak geven die ze hebben.”

Niet bekend

Voor Bulgari is dit de eerste stap buiten de juwelenmarkt. Zij komt nadat een familietwist tussen de broers Gianni en Paolo juridisch is opgelost. De diversificatie is volgens financiële analysten ook een reactie op de daling in de juwelenverkoop die in de Verenigde Staten is begonnen en nu in Europa zichtbaar wordt.

“Deze diversificatie is onderdeel van een groter project om bedrijven te kopen die opereren in de sfeer van Italiaanse prestige-produkten,” zei gisteren Francesco Trapani, managing director van Partecipazioni Bulgari, waarin na de familietwist het grootste deel van de Bulgari-activiteiten is ondergebracht. “Wij willen onze omzet verdrievoudigen.”

Tot de gezamenlijke plannen behoort een internationale keten van restaurants, in München, New York, Tokio, Madrid, Hongkong en Londen. “Ik kan zoveel dingen doen, met mijn naam,” zegt Marchesi. “Ik ben steeds een vernieuwer geweest.” Hij vergelijkt zich graag met de schilder Mondriaan: “Net als hem zoek ik de essentie.” onze correspondent MARC LEIJENDEKKER

ROME, 25 SEPT. De beroemdste kok van Italië en een van de beroemdste juweliers gaan samenwerken. Bulgari heeft gisteren een principe-akkoord gesloten met Gualtiero Marchesi over de vorming van een holding waarin het commerciële inzicht van Bulgari moet helpen de culinaire talenten van Marchesi verder te exploiteren.

Marchesi was de eerste Italiaan die, in 1985, drie sterren kreeg van Michelin voor het Milanese restaurant met zijn naam, dat hij zelf “de kathedraal” noemt. Hij is zijn drie sterren niet meer kwijtgeraakt en beheert nu nog drie andere restaurants, waaronder één in Londen, en brengt gastronomische produkten onder eigen naam op de markt.

De 61-jarige Marchesi geldt in Italië als de koning der koks en als de uitvinder van een eigen variant van de nouvelle cuisine. Voor hem betekent dat niet kleine hapjes mooi neergelegd, maar recht doen aan de eigen smaak. In zijn keuken hangt de spreuk: “Het moeilijkste is de dingen de smaak geven die ze hebben.”

Niet bekend

Voor Bulgari is dit de eerste stap buiten de juwelenmarkt. Zij komt nadat een familietwist tussen de broers Gianni en Paolo juridisch is opgelost. De diversificatie is volgens financiële analysten ook een reactie op de daling in de juwelenverkoop die in de Verenigde Staten is begonnen en nu in Europa zichtbaar wordt.

“Deze diversificatie is onderdeel van een groter project om bedrijven te kopen die opereren in de sfeer van Italiaanse prestige-produkten,” zei Francesco Trapani, managing director van Partecipazioni Bulgari, waarin na de familietwist het grootste deel van de Bulgari-activiteiten is ondergebracht. “Wij willen onze omzet verdrievoudigen.”

Het principe-akkoord tussen Bulgari en Marchesi zou binnen een paar weken worden geformaliseerd. Tot de gezamenlijke plannen behoort een internationale keten van restaurants, in München, New York, Tokio, Madrid, Hongkong en Londen. Ook wil de nieuwe holding investeren op de delicatessenmarkt, in de vorm van een eigen winkelketen of via akkoorden met grote internationale warenhuizen.

“Ik kan zoveel dingen doen, met mijn naam,” zegt Marchesi. “Ik ben steeds een vernieuwer geweest.” Hij vergelijkt zich graag met de schilder Mondriaan: “Net als hem zoek ik de essentie.”

    • Marc Leijendekker