In gletsjer gevonden lijk 4000 jaar oud

WENEN, 25 SEPT. Het gemummificeerde lichaam dat eerder deze week door een berggids werd gevonden op een hoogte van 3200 meter in de Ötztal-gletsjer tussen Noord en Zuid-Tirol is zeker vierduizend jaar oud. Daarmee is het een buitengewoon spectaculaire archeologische vondst geworden. Eerder had men het vermoeden uitgesproken dat het ging om het lijk van een bergbeklimmer die zo'n vijfhonderd jaar geleden was omgekomen. In de hand van de betrokkene zat een bijl geklemd.

Professor Konrad Spindler, hoofd van de afdeling archeologie van de universiteit van Innsbruck, zei na een eerste onderzoek: “Zonder twijfel is het vierduizend jaar oud. We hebben kunnen vaststellen dat de bijl uit het bronzen tijdperk dateert. Verder droeg de persoon houten en stenen voorwerpen, een mes en een "aansteker' - een vuursteen in een kleine zak.” Men heeft nog niet definitief kunnen vaststellen of het om lichaam van een man of een vrouw gaat.

De persoon was in ieder geval 160 centimeter lang, droeg leren kleding en had hooi in zijn schoenen gedaan tegen de kou. Het onderzoek gaat nog door. Zo wil men proberen door analyse van de maaginhoud vast te stellen wat de betrokkene at.

Spindler zei dat de betrokkene uitstekend uitgerust was voor een tocht door de bergen en dat het nu de eerste keer is dat men een indruk kan krijgen van de kleding die de mens van het bronzen tijdperk droeg. Volgens eerdere berichten vertoonde het hoofd verwondingen. Onderzoekers hopen de komende tijd te kunnen vaststellen wat de doodsoorzaak van de bergbeklimmer is geweest. (Foto EPA)