EO wil dit jaar A-status aanvragen

HILVERSUM, 25 SEPT. De Evangelische Omroep wil in navolging van de VPRO nog dit jaar de A-status aanvragen. De EO vreest dat bij een herschikking van zenders de zendtijd en middelen sterk teruglopen. Net als de VPRO wil de EO 160 duizend nieuwe leden inschrijven voor 1 december, de jaarlijkse peildatum van het Commissariaat voor de Media.

Nu vanuit Den Haag de druk op TROS en Veronica toeneemt om uit het bestel te stappen, redeneert de EO, worden straks twee zenders de 32 overgebleven publieke zendgemachtigden “samengeperst”.

Bij de EO wordt ook gevreesd dat de identiteit van de omroep verwatert als tot de verregaande samenwerking per net wordt overgegaan, die bij een reorganisatie van de publieke omroep wordt vereist. De EO wil in alle opzichten gelijkwaardig worden aan de huidige zes A-omroepen in Hilversum.

De EO heeft nu 340 duizend leden, een A-omroep moet ten minste 500 duizend leden hebben. De vorige week begonnen landelijke ledenwerfactie is er op gericht “christenen in Nederland ertoe te bewegen terwille van de verkondiging van het Evangelie voor de EO te kiezen”.