Britse gijzelaar Mann vrij

BEIROET, 25 SEPT. Na een gevangenschap van 865 dagen in handen van Libanese ontvoerders is gisteren de Britse gijzelaar Jack Mann (77) in de Libanese hoofdstad Beiroet vrijgelaten. Een fundamentalistisch-shi'itische leider, sjeik Hussein Musawi, heeft vandaag gezegd dat nu waarschijnlijk een Amerikaanse gijzelaar zal vrijkomen om “de missie van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties te vergemakkelijken”. Deze spant zich in de gijzelaarscrisis op te lossen.

Mann, de oudste Westerse gijzelaar in Libanon, kon nauwelijks staan of spreken toen hij later verscheen op de voor vrijgelaten gijzelaars traditionele persconferentie in de Syrische hoofdstad Damascus. “Mijn stem is verdwenen na tweeëneenhalf jaar in ketenen, terwijl ze (de ontvoerders) me opdroegen: "Doe dit. Doe dat niet. Praat niet. Wees stil'. Daarom heb ik mijn stem verloren.” Na een paar nauwelijks hoorbare zinnen, merkte hij op dat “dit de langste rede was die ik in 35 jaar heb gehouden”.

Mann had verwacht dat gisteren “een nieuwe vreselijke dag” zou zijn. “Ik werd wakker en vroeg me af: hoeveel maanden moet ik hier nog blijven? Hoeveel langer, hoeveel langer? Ik heb dat bijna sinds de dag waarop ik werd gevangengenomen gezegd.” Hij zei niets af te weten van het lot van de ten minste acht Westerse gijzelaars die nog vastzitten.

Mann was in handen van de Organisatie van Revolutionaire Gerechtigheid, een factie van de fundamentalistisch-shi'itische beweging Hezbollah, die ook de Amerikaan Joseph Cicippio vasthoudt. Andere shi'itische facties hebben nog vier Amerikanen, een Brit en twee Duitsers in handen. In ruil voor de vrijheid van de eerste vijf eisen de shi'ieten de vrijlating van honderden Arabische gevangenen door Israel; dat land op zijn beurt wil uitsluitsel over het lot van vijf in Libanon vermiste militairen. De Duitsers worden gegijzeld om de invrijheidstelling van twee in Duitsland veroordeelde shi'itische terroristen af te dwingen. (Reuter, AP, AFP)

Foto: Jack Mann en zijn vrouw Sunny na zijn vrijlating door shi'itische ontvoerders. Mann kon nauwelijks meer lopen of praten. (Foto Reuter)