Bij de luchtmacht verdwijnen 600 banen

DEN HAAG, 25 SEPT. Bij de twee Patriot- en Hawk-eenheden van de Luchtmacht verdwijnen 600 banen. De eenheden worden samengevoegd en versneld uit Duitsland teruggehaald. Tot nu toe was onduidelijk hoeveel banen zouden moeten verdwijnen.

Op Defensie wordt deze week onderhandeld over een sociaal plan voor het personeel dat zijn functie kwijt raakt. Gezocht wordt naar plaatsing bij andere onderdelen of elders bij de Rijksoverheid maar vertegenwoordigers van belangenorganisaties rekenen er niet op dat dat in veel gevallen mogelijk zal zijn. Daarom wordt een sociaal plan opgesteld voor het personeel dat zal moeten verdwijnen.

De nieuwe groep Geleide Wapens wordt gelegerd op de vliegbasis De Peel bij Venray. De Peel wordt zelden gebruikt. Het is bestemd als oorlogslocatie voor het Amerikaanse 306 squadron. Voor de terugkeer moeten investeringen worden gedaan voor behuizing en onderdak van het materieel.

De groepen geleide wapens zijn nu nog gelegerd in de Duitse plaatsen Stolzenau en Blomberg. Met de bondgenoten in de NAVO is overeenstemming bereikt om niet tot 1997 te wachten met terugtrekking maar de operatie al in 1994 te beginnen.

De terugplaatsing van eenheden levert Defensie een besparing op van enkele miljoenen guldens. De militaire bonden onthielden zich in afwachting van het overleg op Defensie van commentaar.