Bell Atlantic koopt Metro Mobile in VS voor 2,45 mld

NEW YORK, 25 SEPT. Het Amerikaanse Bell Atlantic, een van de zeven "Baby Bell' regionale telefoonmaatschappijen in de VS, zal voor 2,45 miljard dollar het zwaar in de schulden zittende Metro Mobile CTS overnemen, eigenaar en exploitant van mobiele telefoonsytemen.

Dat heeft Bell Atlantic gisteren bekendgemaakt.

Metro Mobile uit New York is het op één na grootste onafhankelijke bedrijf op het gebied van draadloze telefoonsystemen in de VS. Het is actief in Connecticut, Rhode Island, Massachusetts, de Carolina's, New Mexico en El Paso in Texas. Het bedient 11,5 miljoen klanten

De overneming heeft plaats via een aandelenruil met een waarde van 1,65 miljard dollar (24 dollar per aandeel), waarnaast Bell tevens een schuld van 800 miljoen dollar van Metro zal overnemen.

Bell zei gisteren dat het 34,5 miljoen nieuwe aandelen zal uitgeven. Daarvoor is nog goedkeuring vereist van de autoriteiten en de aandeelhouders van Metro.

Door de inlijving van Metro zullen de totale activiteiten op het gebied van draadloze communicatie van Bell met vijftig procent groeien, zo liet een woordvoerder van de onderneming weten.

Bell Atlantic, een bedrijf met 80.000 werknemers, is buiten de VS vooral actief op de Oosteuropese en de Sovjet-markt. Bell zal onder meer een netwerk voor mobiele telefoons ontwerpen en aanleggen in Moskou en werkt samen met US West aan soortgelijke opdrachten in Tsjechoslowakije. De totale modernisering van het telefoonnet in Oost-Europa gaat volgens de economen van de Wereldbank zeker een slordige zestig miljard dollar kosten.

In de Verenigde Staten opereert Bell in vijf staten aan de Oostkust en in het district Columbia. (Reuter)