Arrestaties voor handel in clenbuterol

BREDA, 25 SEPT. Afgelopen dagen zijn opnieuw arrestaties verricht van mensen, die worden verdacht van het handelen in en het distribueren en voorschrijven van zogenoemde groeibevorderaars als het anti-hoestmiddel clenbuterol en synthetische hormonen.

De politie heeft drie veeartsen in Noord-Brabant en Gelderland gearresteerd alsmede de echtgenote van een leidinggevende functionaris van het farmaceutische bedrijf Dopharma in het Brabantse Raamsdonksveer. Dit bedrijf wordt ervan verdacht clenbuterol als groeibevorderaar in de handel te hebben gebracht. Bovendien zou het betrokken zijn bij het fabriceren van synthetische hormomen in een laboratorium, dat begin deze maand in Utrecht werd ontdekt.

Al eerder werden twee leden van de directie van Dopharma gearresteerd. Alle verdachten worden beschuldigd van valsheid in geschrifte, het deelnemen aan een misdadige organisatie en het in de handel brengen van middelen, die schadelijk zouden zijn voor de volksgezondheid. De dierenartsen zouden clenbuterol als groeibevorderaar hebben voorgeschreven aan veeboeren. Clenbuterol is als groeibevorderaar verboden.

Justitie onderzoekt nog of tien veeboeren, verspreid over het hele land, clenbuterol hebben gebruikt in het veevoer. Op hun veestapel is in afwachting van het onderzoek beslag gelegd.

Vorige week werden bij een kalvermester in het Belgische Kasterlee grote hoeveelheden veevoer aangetroffen, die clenbuterol bevatten. Volgens de Bredase persofficier van justitie mr. W. Koops zouden in het Belgische bedrijf honderden liters clenbuterol zijn gevonden. Justitie veronderstelt dat Dopharma de spil is in een internationaal netwerk. De verboden produkten van Dopharma zouden zijn afgezet in Nederland, België en Italië.