Vijf Kalf-nominaties voor "Bij nader inzien'

UTRECHT, 24 SEPT. De televisieserie Bij nader inzien, geproduceerd door René Seegers, is vijf keer genomineerd voor een van de donderdag uit te reiken Gouden Kalveren, officieel de Grote Prijs van de Nederlandse Film. De ook korte tijd in de bioscoop vertoonde serie werd door de jury voorgedragen als beste film, voor de regie van Frans Weisz, de actrice Loes Wouterson en de acteurs Porgy Franssen en Eric van der Donk. De laatste verdiende de nominatie ook voor de korte eindexamenfilm De gelukkige vuilnisman van Frank Ketelaar. Een andere eindexamenfilm, De tranen van Maria Machita van Paul Ruven kreeg twee nominaties, als korte film en voor hoofdrolspeelster Ellen ten Damme. Ook twee nominaties behaalde De provincie van Jan Bosdriesz, te weten voor acteur Thom Hoffman (mede voor Danniel Danniels korte film Viaduc) en actrice Tamar van den Dop.

Als beste film werden naast Bij nader inzien genomineerd twee Nederlandse coprodukties met een buitenlandse regisseur: Prospero's Books van Peter Greenaway en Eline Vere van Harry Kümel. De genomineerde regisseurs zijn Frans Weisz, Ben van Lieshout (Passagiers) en Marleen Gorris (The Last Island).

Behalve De tranen van Maria Machita werd nog een eindexamenfilm, De onmacht van Karim Traïdia, voorgedragen in de categorie korte film, evenals Lyrisch nitraat van Peter Delpeut.

Voor de beste documentaire staan kandidaat Face Value van Johan van der Keuken, In naam der wet van Barbara den Uyl en Rockin' Ramona van Hans Heijnen. Als beste commercial worden genomineerd Vandalisme is zo kindercahtig van Ian MacKenzie, Rebel van Will van der Vlugt en Woonruimte gevraagd van Todd Masters.