Verlies bij Michelin neemt met 300 pct toe

PARIJS, 24 SEPT. Het Franse Michelin, de grootste bandenfabrikant ter wereld, heeft in de eerste helft van dit jaar een bijna drie keer zo groot verlies geboekt als in de eerste helft van het vorige jaar.

Het verlies bedraagt 1,06 miljard franc (350 miljoen gulden) tegenover 363 miljoen franc (120 miljoen gulden) in de eerste helft van vorig jaar.

Michelin is in april begonnen met het schrappen van 16.000 van zijn 130.000 banen en deze operatie moet leiden tot een financieel herstel, dat zich eind dit jaar zal aftekenen.

Michelin heeft dit vandaag in een advertentie in het Franse financiële dagblad Agefi laten weten. De banenvermindering moet eind dit jaar zijn afgerond.

Volgens Michelin is de mondiale bandenmarkt ingekrompen, maar heeft het zijn marktaandeel kunnen handhaven.

Vorig jaar kostte het schrappen van de arbeidsplaatsen Michelin 3,4 miljard franc. Onder meer daardoor kwam het verlies over heel 1990 uit op 4,81 miljard franc. In de eerste helft van dit jaar was er 683 miljoen franc mee gemoeid en over heel 1991 zal dat 1,4 miljard franc zijn.

Het resultaat van Michelin vóór belastingen en bijzondere posten kwam in de eerste zes maanden van dit jaar uit op 290 miljoen franc na een winst van 683 miljoen frank in dezelfde periode van het afgelopen jaar. De schuld van het concern liep op van 28,5 miljard franc aan het eind van vorig jaar tot 31,6 miljard franc eind juni dit jaar. Bijna zestig procent van de toeneming van de schuld was het gevolg van veranderingen in wisselkoersen.

Ondanks de slechte gang van zaken is de koers van de aandelen Michelin op de effectenbeurs van Parijs de laatste tijd gestegen. Gisteren bereikte de koers een record van 131 franc. De stijging wordt toegeschreven aan de verwachting dat het concern het binnen niet al te lange tijd weer beter zal gaan doen. Bovendien zijn er geruchten dat Michelin zijn kapitaal zal vergroten. (Reuter)