Van Dijk weg bij SVV Dordrecht'90

ROTTERDAM, 24 SEPT. John van Dijk heeft zich gisteravond teruggetrokken als vice-voorzitter van SVV Dordrecht '90. De Rotterdamse autohandelaar besloot als bestuurslid op te stappen na een aanvaring met voorzitter Cees den Braven over het te voeren beleid. De samenwerking tussen Van Dijk en Den Braven, twee miljonairs in voetbalzaken, heeft bij de fusieclub drie maanden geduurd.

Van Dijk blijft wel tot 1 juli 1992 als sponsor en adviseur verbonden aan de fusieclub. Tot die datum laat hij zijn spelerskapitaal ongemoeid. De veertien voetballers die in juridisch opzicht zijn eigendom, mogen het seizoen in principe gewoon afmaken aan de Krommedijk.

Van Dijk botste met Den Braven over het technisch beleid. De eerste stond er op dat de vertrokken trainer Dick Advocaat en diens weggestuurde assistent Peter van Velzen zouden terugkeren. “Over mijn lijk komen die twee terug”, reageerde Den Braven. “Dit is voor mij onbespreekbaar.” De voorzitter zei “dat er door Advocaat in het verleden dingen zijn gezegd die iedere samenwerking verder onmogelijk maken”.

“Advocaat en Van Velzen waren onder bepaalde voorwaarden bereid hun oude functie terug te nemen”, verklaarde Van Dijk. “Sans rancune van beide kanten. Ik heb dat initiatief genomen, omdat ik in de huidige technische staf (technisch directeur Hans Verèl, red.) geen enkel vertrouwen heb. Ik ga niet achter personen staan in wie ik het niet zie zitten. Ik ben geen ja-knikker.”

Den Braven (“Van Dijk en ik blijven vrienden”) gaf wèl de voorkeur aan Verèl, die door de spelers scherp is bekritiseerd. De Brabander stak zijn antipathie tegen Advocaat nooit onder stoelen of banken. Vanaf de eerste dag klikte het niet. Na een reeks conflicten besloot het duo vlak voor de competitiestart met elkaar te breken. Den Braven stelde directeur Verèl als trainer aan, waarmee een serie van incidenten begon.

“Den Braven maakte er een eenmansbedrijfje van”, verzuchtte Van Dijk. “Hij noemde alle bestuursbesluiten unaniem, terwijl ik vaak van niets wist. Maar hij loopt bij de club de grootste financiële risico's en heeft daardoor veel macht. Die eer gun ik hem. Maar zijn mentaliteit deugt niet.”

Van Dijk over zijn plannen voor volgend jaar: “Ik ga zeker door in het voetbal. Een terugkeer naar Schiedam is uitgesloten. Er zijn voldoende alternatieven. Met een inbreng van veertien spelers en een sponsorbedrag van een paar ton ben ik voor elke profclub een zeer interessante partij.”

Den Braven: “Van Dijk kan doen wat hij wil. Als hij zijn spelers het volgende competitie ergens anders wil onderbrengen, geeft dat bij SVV Dordrecht problemen. Maar ik laat mijn club niet ten onder gaan. Met aankopen zal ik de selectie weer op peil brengen.”