Slowakije nog niet onafhankelijk

PRAAG, 24 SEPT. Het parlement van Slowakije heeft een motie verworpen waarin werd voorgesteld om onmiddellijk een debat te beginnen over onafhankelijkheid, waardoor Tsjechoslowakije in twee delen uiteen zou vallen. Nationalisten in Slowakije hebben sinds het einde van de communistische heerschappij steeds aangedrongen op onafhankelijkheid. De motie om daarover onmiddellijk een debat te beginnen kreeg slechts de steun 61 van de 132 aanwezige parlementsleden. Het debat over de motie zal nu later deze week worden gehouden.

De afgelopen dagen zijn in Slowakije verschillende manifestaties geweest van aanhangers en tegenstanders van onafhankelijkheid. Eerder deze maand startte de vroegere premier Vladimir Meciar een campagne voor onafhankelijkheid. Zijn partij, de Beweging voor Democratisch Slowakije, en de Slowaakse Nationale Partij zijn de belangrijkste ijveraars voor zelfstandigheid. Frantisek Kollar, leider van de Slowaakse bevrijdingsbeweging, noemde de staat Tsjechoslowakije gisteren illegaal. Hij zei: “Slowakije is door de Tsjechen bezet sinds 1945”.

De huidige christen-democratische premier, Jan Carnogurský, is weliswaar voorstander van Slowaakse soevereniteit, maar staat een losse federatie voor tussen een Tsjechische en Slowaakse republiek. Meciar wil dat Slowakije eerst onafhankelijk wordt verklaard, een eigen grondwet en een eigen leger krijgt, waarna pas kan worden onderhandeld over een alliantie met een Tsjechische republiek.

President Havel is voorstander van bestendiging van de huidige federatie. Hij heeft als privé-persoon zijn handtekening gezet op een inmiddels door 50.000 mensen getekende verklaring waarin gepleit wordt voor een “gemeenschappelijke staat”. Havel wil over de kwestie een referendum houden, maar de Slowaakse vertegenwoordigers in het federale parlement verzetten zich daar tegen. (Reuter, AP, AFP)