Schoten in hoofdstad Georgië

TBILISI, 24 SEPT. In de Georgische hoofdstad Tbilisi is vanochtend geschoten bij het televisiegebouw, dat wordt bezet door tegenstanders van president Gamsachoerdia.

Daarbij zijn geen slachtoffers gevallen. De schietpartij, die bedoeld leek om paniek te veroorzaken, volgde drie uur na beëindiging van de besprekingen tussen de regering en de oppositie die geen enkel resultaat hadden opgeleverd. Twee gewapende mannen zouden zijn aangehouden, zo melden ooggetuigen in de Georgische hoofdstad. Zij zouden identiteitskaarten bij zich hebben gehad van de eenheden van het ministerie van binnenlandse zaken die Gamsachoerdia zijn trouw gebleven. Irakli Batjasjvili, een van de leiders van de oppositie, trachtte per megafoon de menigte onmiddellijk gerust te stellen: “Neem alleen orders aan van de Nationale Garde. Raak niet in paniek. Dit was alleen maar een provocatie.”

De Amerikaanse ambassadeur Max Kampelman bij de mensenrechtenconferentie van de Conferentie voor Veiligheid en samenwerking in Europa, die momenteel in Moskou wordt gehouden, beschuldigde de Georgische president Gamsachoerdia gisteren van schending van de mensenrechten in Georgië. “Bij tal van gelegenheden heeft hij het presidentiële mandaat dat hij bij de verkiezingen in mei kreeg geschonden”, aldus Kampelman.