PUNTJE SHOARMA

Een broodje shoarma behoeft geen uitleg. Het is de zak patat van het Midden-Oosten, die hier goed is ingeburgerd.

Het warme, witte pittabroodje voor de shoarma kan ter afwisseling vervangen worden door dikke punten bruin brood, gesneden uit zo'n afgeplatte bruine broodbol die verkrijgbaar is bij Turkse en Marokkaanse winkels. Voortvarende Nederlandse slagers verkopen voorgesneden en gekruid shoarmavlees. Maar laatst zag ik tot mijn verbazing bij een Marokkaanse slagerij - Turkse en Marokkaanse slagers munten over het algemeen niet uit in voorgesneden en panklaar vlees - een grote bak met voorgekruid shoarmavlees in de koelvitrine. “Puur lam”, zo werd mij verzekerd, “uit de bout gesneden.” Wie een Marokkaanse puntje met lamsshoarma wil eten, koopt 300 gram lamsbout (zo'n dikke schijf bout met bot) en snijd het vlees van het bot af en vervolgens in dunne reepjes en korte stukjes. Kruid het vlees voor met paprikapoeder en gemalen komijn naar wens en 1 1-2 eetlepel fijngehakte koriander. Laat het vlees enkele uren marineren op een koele plaats alvorens de shoarma te bereiden.

Voor 2 personen: 2 grote bruine broodpunten (uit een bruine broodbol) 1-4 vleestomaat, fijngesneden 2 blaadjes bindsla, fijngesneden 1-4 ui, fijngesneden 1 eetlepel fijngesneden korianderblad 250 gram shoarmavlees (voorgekruid) 1 1-2 eetlepel olijfolie zout & versgemalen zwarte peper mespunt cayennepeper 1-2 eetlepel gemalen komijn 2 theelepels allspice

Verwarm de broodpunten in een hete oven. Vermeng tomaat, ui, korianderblad en sla in een ruime kom. Verhit de olie in een bakpan met anti-aanbaklaag en bak daarin al roerend op hoog vuur het shoarmavlees tot de gewenste gaarheid. Bestrooi het vlees met zout naar wens en kruid het met versgemalen zwarte peper, de cayennepeper, gemalen komijn en allspice. Snijd de warme broodpunten open als een kadetje en beleg ze eerst met het vlees. Bedek het vlees met het tomatenmengsel en klap de broodpunt dicht. Vergeet dat er zoiets als mayonaise of sambal bestaat. De zwarte peper en cayennepeper zorgen dat het vlees pikant gekruid is, de tomaat, ui en sla brengen de gewenste sappigheid, de allspice, komijn en het koriandergroen zorgen voor wat ik graag betitel met de "Mahgrebsmaak' - welig, geheimzinnig en verlokkend.

    • Florine Boucher