Piet Derksen redt vastgoedfonds met pretpark-fortuin

ROTTERDAM, 24 SEPT. Piet Derksen heeft een bijzondere bestemming gevonden voor zijn fortuin van 800 miljoen gulden dat hij heeft verdiend heeft met de verkoop van zijn Center Parcs-vakantiehuizen.

De vennootschap van Derksen - Levend Water Beheer NV - heeft een groot belang verworven in het in opspraak geraakte vastgoedfonds Uni-Invest. Beleggers beraden zich bij dit fonds op juridische stappen, omdat grootaandeelhouders R.P.J. Ansems en M. Brouwer andere aandeelhouders van Uni-Invest zouden hebben benadeeld. De Economische Controle Dienst is bezig met een onderzoek.

De beheerder van Levend Water Beheer, mr. R.J.H. Jansen, zegt dat de investering in Uni-Invest verantwoord is, omdat een nieuw bestuur onder leiding van de Canadees Richard Homburg orde op zaken stelt bij het vastgoedfonds. Homburg kocht onlangs een belang van 40 procent in Uni-Invest.

Jansen heeft twintig procent van de aandelen van Uni-Invest gekocht voor 29 gulden per aandeel, zeven gulden boven de beurskoers van gisteren. “Ik heb meer betaald dan de beurskoers, omdat het moeilijk is zo'n groot pakket te kopen zonder de beurskoers op te jagen. Het leek mij redelijk evenveel voor het pakket te betalen als Homburg. Hij heeft ook ook 29 gulden betaald.”

Homburg die behalve een feitelijk belang van veertig procent ook nog een optie heeft op nog eens veertien procent van de aandelen Uni-Invest, zegt dat zijn bank het bedrag van 29 gulden per aandeel eigenlijk te hoog vond. Kort geleden noteerde Uni-Invest nog maar vier gulden.

Met de investering van Derksen in het vastgoedfonds is 8,5 miljoen gulden gemoeid. De koers van Uni-Invest vloog vanochtend naar boven van 22 naar 25 gulden.

Al eerder blijkt Jansen aan Uni-Invest een geldlening van 37 miljoen gulden verstrekt te hebben. Toen zwaaide de nu afgezette directeur E.B. van den Biggelaar de scepter. Er is geen clausule dat de geldleningen omgezet kunnen worden in aandelen. In dat geval zou Levend Water de meerderheid kunnen krijgen. Volgens Jansen is het de bedoeling het aandeel Van Levend Water Beheer in Uni-Invest op twintig procent te houden.

De vennootschap Levend Water Beheer NV genereert gelden voor de stichting Levend Water, een charitatieve instelling die gelden fourneert voor de katholieke missie, het Katholiek Nieuwsblad, het blad Manna en een tijd in de markt is geweest voor een orthodox katholieke omroep naast de KRO.

De vennootschap staat los van de stichting en opereert met een winstoogmerk. Jansen: “Ik heb aanzienlijk meer rendement behaald dan de gevestigde beleggingsinstellingen”, aldus Jansen. Uni-Invest lijkt hem uitstekende investering. “Uni-Invest heeft onroerend goed en dat is tijden van inflatie een goede belegging. Veel beleggers zijn juist uit het vastgoed gegaan, maar ik hou ervan anti-cyclisch te beleggen. Daarbij komt dat ik waardering heb voor de persoon van Homburg. Hij handelt volgens de Amerikaanse normen en die zijn veel strakker dan in Nederland.”