Moody's waardeert schuld van Crédit Lyonnais lager

ROTTERDAM, 24 SEPT. Het gezaghebbende Amerikaanse bureau Moody's Investors Service, dat de kredietwaardigheid van bedrijven en landen beoordeelt, heeft zijn waardering voor de langlopende schuld van 6,9 miljard dollar van de Franse staatsbank Crédit Lyonnais verlaagd.

Dit meldt vandaag de Wall Street Journal. Deze ongunstige beoordeling van de financiële positie dwingt de bank een einde te maken aan het recentelijk gevoerde, risicovolle beleid. De Moody "rating' betekent een grote tegenvaller voor de Franse topman Jean-Yves Haberer, op wie in de Franse bankwereld veel kritiek bestaat wegens zijn agressieve bankierstijl.

Het grootste gedeelte van de schuld van Crédit Lyonnais zakte in de beoordeling van Moody's van dubbel A-1 naar dubbel A-2. De hoogste waardering die Moody's geeft is een Aaa-rating. De lagere schuldwaardering maakt de kosten voor lenen voor Crédit Lyonnais hoger. Dat veroorzaakt een minder gunstige positie voor de bank ten opzichte van zijn Franse concurrenten Banque Nationale de Paris en Sociéte Generale.

De lagere waardering is een uitvloeisel van de affaire Parretti. Crédit Lyonnais Bank Nederland, dochter van de Franse staatsbank, heeft deze omstreden Italiaanse zakenman grote leningen verstrekt. Parretti gebruikte het geld voor de aquisitie van de filmstudio's MGM in Hollywood.

Volgens Samuel Theodore, vice-president van Moody's, werd de lagere waardering voor Crédit Lyonnais daarnaast veroorzaakt door de recente uitbreiding van risicovollere activiteiten door de bank. Naast de Parretti-affaire viel de bank de afgelopen maanden op door de uitbreiding van het kapitaal in onroerend goed. In juli van dit jaar verwierf de bank een belang van twintig procent in het Franse staalbedrijf Usinor-Sacilor.

Bij Crédit Lyonnais was vanmorgen niemand bereikbaar voor commentaar.