Kroatische koningszoon is en blijft Italiaan

ROME, 24 SEPT. Eindelijk een koningszoon die niet terug wil naar Oost-Europa. “Absoluut niet,” antwoordt Amedeo hertog van Aosta op de vraag of hij de kroon van een onafhankelijk Kroatië zou aanvaarden om, na 48 jaar, zijn vader op te volgen.

De 47-jarige hertog, een forse man met op allebei de armen twee tatouages, zegt dat Kroatische nationalisten regelmatig contact met hem hebben gezocht. “Maar je kan tegenwoordig geen koning zijn van een land waarvan je de taal niet eens kent”, aldus Amadeo tegen het weekblad Europeo.

“Het is heel anders dan mijn neef Michael”, zegt hij, pratend over de ex-koning van Roemenië. “Hij is Roemeens. Roemenië is zijn vaderland. Hij heeft rechten en plichten. Ik niet. Ik ben Italiaan.”

Hij vertelt dat de Ustase, de fascistische nationalisten uit Kroatië, ieder jaar voor een enorm boeket bloemen zorgt op het graf van zijn vader Aimone, maar dat hij op geen enkele manier in gesprek is met Kroaten. Hij heeft ook geen herinneringen aan Kroatië, want net zo min als zijn vader is hij er ooit geweest.

Aimone d'Aosta, een achterkleinzoon van koning Vittorio Emanuele II van Italië, werd in 1941 door Mussolini tot koning van Kroatië gebombardeerd, het formele staatshoofd van een nazistisch bewind. Aimone stond bekend als een losbol en de toenmalige minister van buitenlandse zaken, Galeazzo Ciano, schreef in zijn dagboek dat het 24 uur kostte om de nieuwbakken koning op te sporen toen het besluit voor zijn benoeming was genomen. Hij was met een vrouw in een hotel in Milaan.

Aimone, die de naam koning Tomislav II kreeg opgedrongen, wilde zijn leven niet wagen in het Joegoslavische strijdgewoel. In augustus 1943 moest hij afstand doen van zijn titel en drie jaar later probeerde hij, met de andere leden van de koninklijke familie, een nieuw leven op te bouwen in Argentinië. Daar stierf hij in 1948. Het was een sobere begravenis: de verjaagde familie had geen rooie cent meer.

Amadeo d'Aosta woont nu in Borro, een Toscaans gehucht vlakbij Arezzo waar zijn vader is herbegraven. Kroatië is een stukje familieverleden dat beter snel kan worden vergeten. Hij heeft wel een naam bedacht voor zichzelf, voor als zijn vader aan de macht zou zijn gebleven. “Een naam die nog gekker of ongewoner is dan Tomislav”, zei Amadeo. “Ik zou me Zvonimir noemen.”