Kritiek op bokssport feller na twee ernstige ongevallen

ROTTERDAM, 24 SEPT. De discussie over de bokssport is na twee ernstige ongevallen in het afgelopen weekeinde opgelaaid. In Indio (VS) moest bij de Amerikaanse bokser Ferni Morales bloedstolsel uit zijn hersens worden verwijderd kort nadat hij zijn gevecht tegen zijn landgenoot Canizales had verloren. Morales raakte een uur na de partij buiten bewustzijn. De behandelende arts, die de toestand van de nog in coma verkerende bokser kritiek achtte, noemde de verwonding het gevolg van herhaalde klappen op het hoofd.

De Engelsman Michael Watson, die zaterdag in Londen op last van de scheidsrechter zijn gevecht tegen zijn landgenoot Eubank moest staken, onderging gisteren een tweede operatie. Ook bij hem moest een bloedprop uit de hersens worden verwijderd. Hij liep als gevolg van klappen op het hoofd wezenloos en ongecontroleerd door de ring. Watson werd onmiddellijk naar het ziekenhuis vervoerd. Daar werd hij met spoed geopereerd. Watson ligt nog in coma. Beide zullen blijvend letsel ondervinden.

Het incident in het gruwelijke gevecht in Londen werd zaterdagavond in een BBC-tv-programma door het Labour-parlementslid James Callaghan en andere politici aangegrepen aan te dringen op een verbod van de professionele bokssport. “Het is een terugkeer naar de tijden dat gladiatoren zo snel mogelijk moesten proberen elkaar uit te schakelen”, zei Callaghan. Menzies Campbell, het conservatieve parlementslid, vond dat “in een geciviliseerde samenleving het uiterst moeilijk is door te gaan met boksen toe te staan”.

De Britse Medische Vereniging sloot zich bij de kritiek aan. Sinds 1984 waarschuwt zij voor de gevaren van het boksen. Een klap van een professional heeft de kracht van een zes kilogram wegend voorwerp dat met een snelheid van 32 kilometer per uur het hoofd raakt. “Genoeg kracht om te doden”, zei een betrokken neurochirurg. “Zo'n klap veroorzaakt te allen tijde hersenbeschadiging.”

De bokswereld verzet zich fel tegen een mogelijk verbod. Ook de arts van de Engelse boksbond heeft bezwaren. “Boksen is niet gevaarlijker dan voetbal en rugby”, oordeelt dokter Whiteson. “Een ongeluk als dit is vrij zeldzaam. Een verbod zou de illegaliteit in de hand werken. En dat is gevaarlijker, omdat controle bijna niet meer mogelijk is.” De laatste keer dat in Engeland bij een bokser een bloedprop uit de hersens moest worden verwijderd dateert van 1989. Rod Douglas was toen het slachtoffer van slagen op zijn hoofd.

Peter Yarranton van het ministerie van sport meent dat boksen “een supersport” is, “die jongeren veel zelfvertrouwen kan geven als ze bekwamen in de kunst van zelfverdedigen”. Oud-kampioen Henri Cooper denkt dat een verbod niets uithaalt. De verloedering slaat dan toe. Een andere oud-kampioen, Barry McGuigan wiens tegenstander in 1982 als gevolg van hoofverwondingen overleed, vindt dat tussen hun partijen boksers meer rust moeten nemen en dat artsen meer bij de sport betrokken moeten worden.