Homoauteur is mooi of lelijk etiket Lambda Book ...

Homoauteur is mooi of lelijk etiket Lambda Book Report, vol. 2 no. 42 blz. ƒ 10.40 emmage aan herstory Liesebuch nr. 3. Kwartaalblad. 32 blz. ƒ 6,50 Geen Lust maar Frust Spinnboden-Texte 1991. 66 blz. ƒ 8,50. Sigaretten en de moederborst Lover, literatuuroverzicht voor vrouwenbeweging. 18de jrg. nr. 3. 60 blz. ƒ 8,25.

Homoauteur is mooi of lelijk etiket

Als enige in Nederland heeft de kleine Amsterdamse boekhandel Vrolijk een collectie homo-literaire tijdschriften. Het is er een waar ze zelfs internationaal gezien, trots op kunnen zijn.

Meestal lezen mannen en vrouwen hun eigen subculturele bladen, maar in het geval van Lambda Book Report, een tweemaandelijks "Review of Contemporary Gay and Lesbian Literature', werken ze samen. De bedoeling is om juist de diversiteit van de homogemeenschap te benadrukken: “Geen mens en geen partij kan uit naam van alle homomannen en -vrouwen spreken”. Met duidelijk gemengde gevoelens wordt dan ook verslag gedaan van 'Outwrite '90', de homo-auteursconferentie die dit jaar met 1800 deelnemers werd gehouden in San Francisco. Edward Albee, bekend van Who's Afraid of Virginia Woolf, schokte alle aanwezigen door te fulmineren tegen precies dat wat hen samenbond, het etiket 'homoschrijver'. “Down with ghettoization!” was Albee's strijdkreet, maar vlak na zijn optreden eiste een onbekende dichter de oprichting van een subgroep 'homoschrijvers met aids'.

Naast een - gezien de hoeveelheid - waarschijnlijk volledige reeks boekbesprekingen (van Cats and their dykes tot Disseminating Walt Whitman), gevarieerde rubrieken ("wordgaymes' bijvoorbeeld) biedt Lambda enkele langere artikelen, niet zelden polemisch van aard. In dit nummer staat een interview met Essex Hemphill over de grote bloemlezing van zwarte homoliteratuur Brother to Brother, een overzichtsartikel over BWA's (Books with Aids - alleen fictie), en een over "the sweet meat of language' in de steeds minder zeldzame lesbische erotica.

Lambda (naar het Griekse letterteken) is een initiatief van de grote homoboekwinkel Lambda Rising in Washington. Waar blijft nou het literaire tijdschrift van homoboekwinkel Vrolijk?

Lambda Book Report, vol. 2 no. 42 blz. ƒ 10.40

Femmage aan herstory

Het lesbische kwartaalblad Liesebuch schenkt veel aandacht aan oudere literatuur en noemt zich daarom o.a. 'herstorical'. In een artikel over vrouwenliefdesgeschiedenissenontdeksters' (Duits blad) wordt geen hommage maar een 'femmage' gebracht.

Vergeleken met Lambda worden boeken hier grondiger besproken en zijn de artikelen wetenschappelijker van origine. Toch is Liesebuch niet heel droog of overdreven van jargon. Het blad doet denken aan onze vrouwenboekenkrant Surplus, maar daarin wordt naar een toch veel toegankelijker niveau gestreefd en direkter op de actualiteit ingespeeld.

Liesebuch bevat geen op zichzelf staande bijdragen. Anders gezegd: hierin staan alleen reakties op boeken, fictie en nonfictie. Het interessantst is de totaal-recensie van Malina; de roman van Ingeborg Bachmann, het scenario van Elfriede Jelinek, de film van Werner Schroeter met Isabelle Huppert, en de reportage van Alice (Emma) Schwarzer. Begonnen wordt met de ontmoedigende vaststelling dat Malina (1971) éigenlijk onverfilmbaar is, vanwege het fragmentarische karakter en de onwerkelijke droomwerelden erin. Hoofddoel van het artikel is Alice Schwarzer: haar idee dat uit Malina blijkt dat Bachmann als kind door haar vader seksueel misbruikt werd, wordt daarin getorpedeerd. Volgens Liesebuch getuigt het van modieuze Pietätslosigkeit om in literair werk te spitten naar bewijzen van incest.

Liesebuch nr. 3. Kwartaalblad. 32 blz. ƒ 6,50

Geen Lust maar Frust

Er moet in Berlijn een "Archief ter ontdekking en behoud van de vrouwenliefde' zijn, Spinnboden geheten. Het archief brengt ook een tijdschrift uit, Spinnboden-Texten. Het jongste nummer, dat volgens het voorwoord maanden te laat verscheen, staat vol gejammer en noodkreten. Subsidie is voor het vrouwenliefde-archief niet weggelegd, de schenkingen van Mäzeninnen zijn te krap. Een andere klaagzang komt uit Oostenrijk: “De lesbische gemeenschap is niet vrij van de gewone machts- en marktverhoudingen; Oostenrijk, de vroegere DDR en Zwitserland zitten in de periferie en de oude Bondsrepubliek gedraagt zich als het machtige centrum van de beweging”.

Verder: een verslag door een liftster van een verkrachtingspoging, een reportage over de "Gay Freedom Parade' in San Francisco (“Das grosse Geld ist auch in der gay community in den Händen von Männern”), korte en nogal erg eenzijdige boekbesprekingen. Meer 'Frust' dan 'Lust' in Spinnboden-Texte.

Spinnboden-Texte 1991. 66 blz. ƒ 8,50.

Sigaretten en de moederborst

Het "Internationaal Informatiecentrum en Archief voor de Vrouwenbeweging' (IIAV) in Amsterdam brengt een kwartaaltijdschrift uit, Lover, dat al in zijn achttiende jaargang zit. (Het Lesbisch Archief in Leeuwarden heeft geen eigen blad, evenmin als die in Amsterdam, Utrecht en Nijmegen). De formule is helder: enkele beschouwingen over culturele onderwerpen; een stuk over de feministische tijdschriften in een ander land; een paar tijdschriftbesprekingen; een uitgebreid bibliografisch overzicht (in 25 rubrieken) van alles wat op vrouwengebied verschenen is.

Lover is een ernstig blad. De medewerksters zijn naar alle waarschijnlijkheid allemaal universitair geschoold, in elk geval heeft geen artikel minder dan 25 voetnoten. Het blad ziet er verzorgd en betrouwbaar uit.

Het septembernummer bevat o.a. een tekstanalyse van Etty Hillesums dagboek, een overzicht van feministische historiografieën over Romeinse vrouwen, een stuk over "lesbische maskerades' bij Maps Valk (Mijn vriendin Jacoba) en Jeanette Winterson (The Passion) aan de handen van Freud, Derrida en Maaike Meijer.

Denise de Costa zag dat op het omslag van Etty (gebonden editie) een sigaret tussen de vingers van de joodse schrijfster weggeretoucheerd is. Volgens de ontwerper paste de sigaret niet bij de "Hillesum-mythe', het beeld van Etty Hillesum als "halve heilige'. Met als leermeesteres Naomi Schor (Reading in detail) leidt De Costa af dat bij Hillesum het roken niet voor penisnijd staat (Freud), maar voor een moeder-probleem: "Een trekje van een sigaret lijkt op de zuigbeweging van een baby aan de moederborst'.

Lover, literatuuroverzicht voor vrouwenbeweging. 18de jrg. nr. 3. 60 blz. ƒ 8,25.

    • Margot Engelen