Giscard voor "bloedrechten' Fransen

PARIJS, 24 SEPT. De rechtse oppositie in Frankrijk heeft verdeeld gereageerd op de uitlatingen van de vroegere president Valéry Giscard d' Estaing, leider van de Union pour la Democratie Française (UDF), die het afgelopen weekeinde in Le Figaro scherp stelling nam tegen wat hij noemde “de invasie van buitenlanders”. Terwijl ex-premier Jacques Chirac lovend sprak van de “belichaming van het gezonde verstand” toonde François Léotard, een vroegere geestverwant van Giscard, zich geschokt door diens uitspraken.

De 66-jarige Giscard d'Estaing, die tussen 1974 en 1981 president van Frankrijk was, schreef in Le Figaro dat de Franse grens voor nieuwkomers moet worden gesloten en dat immigranten met een Frans paspoort die de wet overtreden moet worden uitgewezen. Bij wet wil hij de “bloedrechten” van autochtone Fransen laten vastleggen.

Léotard, de leider van de Republikeinse Partij, reageerde in een televisie-interview als volgt: “Hoe zijn we in godsnaam op dit punt aanbeland? Welke reeks van lafhartigheden, compromissen en vleierijen heeft de grootste leiders van dit land ertoe gebracht zich te wenden tot de heer Le Pen, tot wiens duistere ster waanzinnige en jaloerse krachten worden aangetrokken.”

Ex-minister Philippe Séguin, evenals Chirac behorend tot de conservatieve Rassemblement pour la République (RPR) zei: “Ik ben verbijsterd. Er is iets mis in een land waar elke werkloze een fraudeur en elke immigrant een binnendringer wordt genoemd.”

Jean-Marie Le Pen, leider van het extreem-rechtse Front National, toonde zich daarentegen zeer ingenomen met Giscards uitspraken en meent dat zijn partij rechts is ingehaald door het UDF. Het Front National vormt nu het politieke midden, zo meent Le Pen. Veel linkse politici hebben hun afkeuring uitgesproken over Giscards uitlatingen. (AFP, Reuter)