Foto: TOULOUSE. De officieuze verschijning van de ...

Foto: TOULOUSE. De officieuze verschijning van de A-340, voor de Clémont Ader hal in Colomiers bij Toulouse.

Het nieuwste produkt van het Europese Airbus-consortium, wordt op 4 oktober in Toulouse officieel aan de wereld getoond. Later in die maand gaat het toestel voor het eerst de lucht in, waarna het omstreeks maart zal worden ingelijfd door het Duitse Lufthansa. De A-340, het eerste viermotorige straalvliegtuig van Airbus, kan 300 passagiers vervoeren over een afstand van ruim tienduizend kilometer. Volgend jaar gaat het tweemotorige "zustervliegtuig", de A-330, de lucht in. Airbus heeft al 232 exemplaren van de 340-330 serie verkocht, terwijl er opties zijn geplaatst voor nog eens 187 toestellen. Airbus ligt daarmee voor op de concurrerende McDonnell Douglas MD-11, die al vliegt, en op de Boeing-777 die pas in 1995 gereed is. (Foto AFP)