Filippijnen: referendum VS-bases van de baan

MANILA, 24 SEPT. De Filippijnse president Corazon Aquino heeft gisteren haar plan voor het houden van een referendum over de toekomst van de Amerikaanse militaire bases ingetrokken. Aquino streeft nu naar onderhandelingen met Washington over een “soepel vertrek”, zo verklaarden medewerkers van Aquino. De president zou de Amerikaanse troepen over een periode van zeven jaar willen laten vertrekken.

Een week geleden verwierp de Filippijnse senaat met 12 tegen 11 een verdrag dat de Amerikanen nog tien jaar het recht zou hebben gegeven gebruik te maken van de marinebasis Subic Bay. President Aquino was een fel voorstander van het contract, dat de Filippijnse staatskas meer dan 200 miljoen dollar per jaar zou opleveren. De luchtmachtbasis Clark zou al worden gesloten, na zware verwoestingen ten gevolge van de uitbarsting van de vulkaan Pinatubo, in juni.

Senaatsvoorzitter Jovito Salonga zei vandaag dat Aquino moet afzien van verdere pogingen het Amerikaanse verblijf te verlengen. “De Amerikaanse troepen zijn hier zonder enige wettelijke basis”, aldus Salonga, die vond dat Aquino zich een slecht verliezer toonde. Een termijn van twee jaar acht Salango ruim voldoende voor ontmanteling van Clark Air Field en Subic Bay.

De conservatieve senator Juan Ponce Enrile, die evenals Salonga tegen het nieuwe verdrag stemde, noemde het Amerikaanse leger gisteren “een bezettingsmacht” die zo snel mogelijk moet verdwijnen.

Het communistisch verzet, dat sinds 1969 een guerrillaoorlog voert tegen de regering, sloot zich gisteren in een verklaring aan bij de tegenstemmers. “Het Aquino-bewind is een schaamteloze marionet van de Amerikaanse imperialisten die een manier proberen te vinden om hun militaire bases hier te behouden”, aldus het Nieuwe Volksleger, de gewapende arm van de verboden communistische partij. (AP, Reuter)