Esso ontkent uitkeringen aan te vullen

ROTTERDAM, 24 SEPT. Esso Nederland ontkent dat het aan de Ondernemingsraad heeft toegezegd dat de uitkeringen bij ziekte en arbeidsongeschiktheid, ongeacht de kabinetsplannen, zullen worden aangevuld tot het oude niveau.

Dit heeft het bedrijf gistermiddag laten weten in reactie op berichten dat aan de Ondernemingsraad was gemeld dat Esso (1200 werknemers) de geplande ingrepen in Ziektewet en WAO volledig zou compenseren.

Aanvankelijk onthield Esso zich gisteren van commentaar op de berichten, die afkomstig waren van de Industriebond FNV. Maar laat in de middag liet Esso-woordvoerster E.F. van Baerle weten dat ze “op een misverstand” berustten.

In het verslag van een commissie van de Ondernemingsraad, waarin de op handen zijnde ingrepen in Ziektewet en WAO waren besproken, is volgens Van Baerle “een ongenuanceerde passage” terecht gekomen. Deze luidde: “Naar het zich laat aanzien zullen de Ziektewet-WAO-plannen van het kabinet niet van invloed zijn op het eigen beleid van Esso Nederland”. Hieruit trok door de Industriebond volgens Van Baerle de “te ver gaande conclusie” dat Esso ingrepen in uitkeringen bij ziekte en arbeidsongeschiktheid zou blijven aanvullen tot 100 respectievelijk 80 procent van het salaris, zoals nu het geval is.

Omdat het parlement zich nog over de kabinetsplannen moet uitspreken is het volgens Van Baerle “te vroeg” nu al een uitspraak te doen over de eventuele gevolgen voor het beleid van Esso inzake ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid. “De onduidelijkheid is nog te groot om nu al te zeggen welke consequenties het voor ons bedrijf heeft. Als de wetgeving verandert, hebben we daarmee rekening te houden. Bovendien moeten we op onze concurrentiepositie letten”, aldus Van Baerle.

Zij weerspreekt dat Esso door de werkgeversorganisaties op de vingers zou zijn getikt voor de vermeende toezegging aan de Ondernemingsraad. “Wij zijn loyaal lid van zowel VNO als NCW en delen hun standpunten inzake de kabinetsplannen volledig.”