De Uithof

De bondscoaches Krook (mannen) en Koops (vrouwen) van de nationale schaatskernploegen betreuren dat de Nederlandse afstandskampioenschappen, die eind december in Den Haag op het programma stonden, zijn verschoven naar begin januari in Heerenveen.

De trainers menen dat het uitstel de geplande aanloop van de top naar de Olympische Spelen hindert. Het toernooi is verzet na een conflict tussen de schaatsbond en De Uithof. De Haagse kunstijsbaan wilde de NK afstanden alleen organiseren, als ze ook in aanmerking kwam voor de Europese titelstrijd allround van 1993. Wat de organisatie van internationale kampioenschappen in Nederland betreft is de schaatsbond echter tot 1987 contractueel gebonden aan de Thialfhal in Heerenveen.

Directeur Künz van De Uithof is heel teleurgesteld. “Ik heb er begrip voor dat de bond afspraken heeft met Thialf. Maar het EK van '93 was iets bijzonders: Nederland kreeg dat evenement onverwachts toegewezen, nadat geen enkel ander land het wilde hebben. Voor die ene keer in al die jaren had De Uithof uitverkoren kunnen worden. Zeker omdat het gewest Zuid-Holland dan honderd jaar bestaat.” Eind deze week is het nieuwe schuifdak (kosten 350.000 gulden) van De Uithof klaar. Twee jaar geleden werd het stadion voor 5,5 miljoen gulden al deels overkapt. Künz: “We hebben nu veel te bieden. In elk geval zijn de omstandigheden voor alle rijders in een toernooi gelijk. Daarom had ik zo graag een internationaal kampioenschap gehad. Nu dat niet doorgaat heeft De Uithof naast de NK afstanden ook bedankt voor de organisatie van een Wereldbekerwedsrijd, de NK junioren en de NK allround. Bij die evenementen komen weinig toeschouwers, ze zijn eerder slecht dan goed voor ons imago.”