Burgemeester laakt gedrag arbiter

HELMOND, 24 SEPT. Burgemeester mr. W. van Elk van Helmond heeft zich een brief aan de KNVB beklaagd over het optreden van de scheidsrechters Van Vliet en Kloeg, die de laatste twee door de eerstedivisieclub Helmond Sport gespeelde wedstrijden hebben geleid.

Volgens de burgemeester is er een verband tussen vooral het gedrag van Kloeg in de laatste wedstrijd van afgelopen zaterdag tegen Wageningen en de na die wedstrijd uitgebroken ongeregeldheden, waarbij supporters onder meer ruiten vernielden van bussen.

“De zorg voor een kwalitatief goede arbitrage”, schrijft Van Elk, “behoort de uwe te zijn.” De burgemeester stelt er tegenover dat de KNVB van politie, gemeentebesturen en vervoersorganisaties verwacht dat ze het spelen van wedstrijden mogelijk maken. Volgens Van Elk mag van scheidsrechters worden verwacht dat ze “consequent en voor het publiek begrijpelijk” optreden.

Directe aanleiding voor de brief, die Van Elk naar zijn zeggen “spontaan” schreef, is dat beide scheidsrechters de trainer van Helmond Sport Frans Körver in de wedstrijden tegen NAC en Wageningen naar de tribune verwezen omdat hij zich bemoeid zou hebben met de leiding. “Was de beslissing van scheidsrechter Van Vliet tegen NAC al dubieus te noemen, wat de heer Kloeg presteerde was ronduit verbijsterend, ook naar mijn eigen waarneming”, meent de burgemeester.

Volgens een woordvoerder van de gemeente Helmond is bij wedstrijden van Helmond Sport “nooit iets aan de hand”. De politie zit, zegt hij, “gemoedelijk” tussen het publiek in. “Als dan op grond van dubieuze beslissingen van een scheidsrechter de zaak uit de hand loopt, dan moet dat aan het optreden van die scheidsrechter geweten worden. Vandaar de brief van de burgemeester.”