Andriessen vindt kritiek Bolkestein miezerig

DEN HAAG, 24 SEPT. "Ongepast', "miezerig', "discriminerend' en "helemaal fout'. Met deze kwalificaties heeft minister Andriessen (economische zaken) gisteren gereageerd op de opmerking van VVD-fractievoorzitter Bolkestein dat de bewindsman “op een luxe VUT-plaats” zou zitten.

Bolkestein plaatste zijn opmerking afgelopen zaterdag tijdens de partijraad van de VVD in Utrecht. De VVD-fractievoorzitter uitte felle kritiek op de verhoging van de brandstofheffing, waartegen ook werkgeversorganisatie VNO en NCW en zeven grote industriële verbruikers in "brandbrieven' aan het kabinet hebben geprotesteerd.

“Ik snap niet dat minister Andriessen van economische zaken akkoord heeft kunnen gaan. Deze minister lijkt niet meer mee te doen. Klaarblijkelijk wordt in ons land ook al de positie van minister als VUT-regeling gebruikt”, zei Bolkestein. Andriessen is met 63 jaar de oudste minister van het kabinet.

“Een ongepaste opmerking van de heer Bolkestein” en “ook een beetje miezerig” zei minister Andriessen voor de Veronica-radio. Hij verwees naar de internationale ervaring van de VVD-fractievoorzitter. “Als je zo'n opmerking in de Verenigde Staten maakt dan declasseer je je”, zei Andriessen. “Bolkestein verbindt kritiek op een beleid - wat zeer goed kan - met personen. Dat is helemaal verkeerd.”

Andriessen: “Ik heb er over na zitten denken en gekeken naar de leeftijd van de heer Bolkestein. Hij is 58 jaar. Dat is natuurlijk interessant nieuws wat hij ons geeft. Als hij zo door redeneert - en als ook zijn partij zo zou redeneren - dan zal de heer Bolkestein er dus de volgende verkiezingen niet bij zijn. Dan is hij zestig.”

Over de verhoging van de milieuheffing op brandstoffen zei Andriessen dat het kabinet met de toekomstige heffingen op energie de nodige voorzichtigheid in acht zal nemen om de Nederlandse industrie niet op een internationaal concurrentienadeel te zetten. Woorden van gelijke strekking sprak minister-president Lubbers afgelopen vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie.