Akkoord over Nagorny-Karabach

MOSKOU, 24 SEPT. President Boris Jeltsin van Rusland en zijn Kazachstaanse collega Noersoeltan Nazarbajev hebben de regeringsleiders van Azerbajdzjan en het sinds gisteren onafhankelijke Armenië vannacht gedwongen tot een, overigens nog wankel, akkoord over de omstreden christelijke enclave Nagorny-Karabach.

Jeltsin en Nazarbajev ontvingen de Azerbajdzjaanse president Ajaz Moetalibov en diens Armeense tegenstander Levon Ter-Petrosjan in een sanatorium in Zjeleznovodsk in het diepe zuiden van Rusland. De vier onderhandelaars kwamen er overeen dat er onmiddellijk een staakt-het-vuren zou worden afgekondigd in Nagorny-Karabach, dat alle gewapende groepen zullen worden ontmanteld, dat beide partijen hun ongrondwettige acties in het gebied zullen staken en dat de tienduizenden vluchtelingen moeten kunnen terugkeren naar hun woonplaatsen. Jeltsin, Nazarbajev, Moetalibov en Ter-Petrosjan hebben deze overeenkomst bovendien in een gezamenlijk communiqué vastgelegd. De naleving van het akkoord zal gecontroleerd gaan worden door een soort permanente "fact-findingmissie'. Volgens Jeltsin is hiermee een “historische beslissing” genomen.

De strijdende partijen daarentegen toonden zich vannacht veel sceptischer. Volgens Ter-Petrosjan is er met dit akkoord nog niets concreets bereikt. “We zijn slechts over het dode punt heen. Dit is niet meer dan een eerste verstandige stap in de goede richting”, aldus Ter-Petrosjan.

Ook de Azerbajdzjaanse delegatie sprak zich vannacht in vergelijkbare bewoordingen uit. “Het belangrijkste resultaat is dat er een psychologische barrière is geslecht”, aldus de waarnemend voorzitter van het Azerbajdzjaanse parlement, die ook in Zjeleznovodsk aanwezig was. Om die reden waarschuwde Nazarbajev nu daarom ook niet in “euforie te vervallen”.

In Nagorny-Karabach wordt nu al vier jaar een kleine burgeroorlog gevoerd door de christelijke Armeniërs en de islamitische Azeri's. De Armeniërs zijn er in de meerderheid en eisen afscheiding van Azerbajdzjan. De moslim-minderheid weigert zich daar bij neer te leggen. Beide bevolkingsgroepen hebben zich in een onderlinge strijd zwaar bewapend, waarbij de christenen worden gesteund door de Armeense regering in Jerevan en de Azeri door de leiding in Bakoe, de hoofdstad van Azerbajdzjan.