A'dam Rubber en Air Holland hoger op verdeelde beurs

AMSTERDAM, 24 SEPT. Air Holland, HCS en Amsterdam Rubber waren vanmorgen de meest opvallende fondsen op een ongeanimeerde Amsterdamse effectenbeurs. Nadat gisteren maar voor 400 miljoen gulden aandelen was verhandeld, waren ook vandaag de omzetten weer klein.

AMSTERDAM De aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs openden vandaag verdeeld. De meeste koersen bewogen zich binnen een nauwe bandbreedte bij geringe omzetten. “Gisteren ging er voor zo"n 400 miljoen gulden om in aandelen. Dat is toch om te huilen”, aldus een handelaar. Hij voegde eraan toe dat vandaag na opening een kwartier druk werd gehandeld, waarna “iedereen elkaar ging zitten bekijken”.

De CBS-stemmingsindex, die gisteren sloot op 90,7 punten, was om 13.00 uur onveranderd. Handelaren zeiden dat beleggers op het moment zich defensief opstellen en, als ze al in aandelen beleggen, hun heil zoeken in fondsen met een hoog dividend en een lage koerswinstverhouding.

Desondanks waren de financiële waarden, die voldoen aan het "defensieve profiel', vanmorgen onveranderd tot iets lager. ABN Amro (slot: 39,30 gulden), dat volgens handelaren op beleggers weinig indruk had gemaakt met de voltooiing van de fusie, was omstreeks het middaguur onveranderd. Bank-verzekeraar ING moest dertig cent prijsgeven op 48 gulden.

Koninklijke Olie en Philips, die gisteren al onder druk stonden, moesten vanmorgen verder terug. Op de beursvloer werd de lagere koers van beide hoofdfondsen verklaart door een verkoopadvies van Amerikaanse effectenhuizen, waaronder Kleinwort Benson. Koninklijke was tachtig cent lager op 151 gulden, Philips moest dertig cent prijsgeven op 34,90 gulden. Polygram (slot: 40,80 gulden) was veertig cent hoger. De Philips-dochter (zestig procent) maakte gisteren een distributie-overeenkomst met het Amerikaanse Motown wereldkundig.

Het geplaagde HCS was vanmorgen de grootste daler na een bericht in De Telegraaf dat een leverancier van Infotec, een van de weinige goedlopende onderdelen van HCS, zou kiezen voor de concurrent. Voor HCS, dat gisteren sloot op 2,80 gulden, kwam met een openingskoers van 2,60 gulden uit de bus. Volgens een hoekman was de omzet klein. “Het gaat uitsluitend om particuliere verkopen.”Ook bij het noodlijdende Air Holland (slot: 4,90 gulden), dat twee dubbeltjes won, waren voornamelijk speculatief ingestelde beleggers actief. Enige bedrijven uit de reiswereld lijken bereid de chartermaatschappij financieel door de winter heen te helpen. In marktkringen werd er echter op gewezen dat vanmorgen slechts één verkoper actief was: één van de grootbanken. “Wellicht weet die verkoper meer over de kansen op overleving van Air Holland”, aldus een handelaar. “Maar als speculatiefonds blijft Air Holland natuurlijk interessant.”

Een flinke stijger was het lokale fonds Amsterdam Rubber (slot: 3,70 gulden), dat vier dubbeltjes winst boekte. De Rubber Cultuur Maatschappij Amsterdam heeft over het eerste halfjaar 1991 weer winst behaald, nadat de twee voorgaande boekjaren met verlies werden afgesloten.

DOCdata, dat gisteren zeventig cent hoger sloot op 6,20 gulden, voegde vanmorgen een dubbeltje aan de koers toe, ook weer als gevolg van particuliere vraag. Nu de broers Van den Nieuwenhuyzen zich met DOCdata bemoeien, lijkt volgens sommigen de herrijzenis mogelijk van één van de meest speculatieve fondsen van de jaren tachtig. Speculanten denken met meewoed terug aan 1986, toen speculatieve vraag de koers van het "uitvindersfondsje' opstuwde tot 193 gulden.

De koers van Credit Lyonnais Bank Nederland (CLBN) reageerde niet op een bericht in de Wall Street Journal dat het gezaghebbende Amerikaanse bureau Moody's de waardering voor de langlopende schuld van de Franse staatsbank heeft verlaagd. CLBN noteerde onveranderd op 32,90 gulden.

NEW YORK Wall Street sloot bij ongeïnspireerde handel iets lager. Beleggers nemen de richting waarin de Amerikaanse economie en de bedrijfsresultaten zich bewegen in beschouwing voordat ze zich weer op de aandelenmarkt wagen. Het Dow Jones industrieel gemiddelde sloot 8,72 punten lager op 3.010,51. “Beleggers kijken in principe naar bedrijfsresultaten. Het derde kwartaal ziet er wat dat betreft tot nu toe magertjes uit”, aldus een analist. De perikelen in het Midden-Oosten maken beleggers, die in tegenstelling tot begin dit jaar grotere belangen hebben in aandelen, nog voorzichtiger.

LONDEN De Londense beurs noteerde fractioneel hoger dan het slot gisteren. De markt zat bij gebrek aan factoren volgens handelaren “muurvast”. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren sloot op 2.579,5, was 6,5 punt hoger.

FRANKFURT Ook in Frankfurt viel weinig activiteit te bespeuren. Afgezien van enige buitenlandse belangstelling voor nutsbedrijven, was het aantal effectentransacties beperkt. Het Dax-30-koersgemiddelde (slot: 1.614,16) was acht punten hoger.

TOKIO Tokio sloot iets hoger. De sterke yen en hogere obligatiekoersen wakkeren de hoop aan dat de rente zal dalen. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot 140,96 hoger op 23.333,70.