Acties FNV tegen kabinet verflauwen

ROTTERDAM, 24 SEPT. De FNV-acties tegen de kabinetsplannen met de WAO en de Ziektewet worden overschaduwd door dreigende verboden van rechters en een verflauwende actiebereidheid. Vandaag werd in Leiden het huisvuil niet opgehaald door een staking van bijna alle 200 personeelsleden bij de stadsreiniging

De aangekondigde stakingen bij de Rijksuniversiteit en de overkoepelende organisatie voor sociaal en cultureel werk SKIL in Leiden gingen niet door. De voorgenomen estafettestaking in de industrie is doorbroken, omdat het personeel van metaalbedrijf Globe in het Limburgse Belfeld besloot niet te staken. Bij een protestbijeenkomst voor het stadhuis van Leiden tijdens de lunchpauze was de opkomst niet groot.

Vanmorgen diende in Utrecht een kort geding van het Verenigd Streekvervoer Nederland tegen de Vervoersbond FNV om de voor donderdag aangekondigde 24-uursstaking te voorkomen. De rechter wijst hierin morgen om 14 uur vonnis. Niet alleen in het streekvervoer ligt donderdag het werk stil, heeft het FNV-actiecentrum aangekondigd, maar ook bij het openbaar vervoer in Amsterdam, Rotterdam, Maastricht, Utrecht, Dordrecht en wellicht ook Groningen.

De gemeente Amsterdam overweegt naar de rechter te stappen om de staking bij het stadsvervoer en andere gemeentelijke diensten te verbieden. De ambtenarenbond AbvaKabo heeft uit protest tegen de kabinetsplannen in Amsterdam opgeroepen tot 24-uursstakingen donderdag bij het gemeentevervoerbedrijf, parkeerbeheer en het kantoorpersoneel van de brandweer.

De gemeente Maastricht overweegt, net als Amsterdam, de staking met een gang naar de rechter te voorkomen. De gemeente Dordrecht heeft begrip voor de actie van de AbvaKabo, zo liet een woordvoerder weten, en zal dan ook geen gerechtelijke stappen ondernemen. De FNV heeft geen stakingsoproep bij het personeel van de Nederlandse Spoorwegen gedaan.

Morgen staakt de brandweer van Rotterdam en zal een bezoek van minister-president Lubbers aan het WTC-gebouw in die stad met "ludieke acties' van protesterende FNV'ers worden opgeluisterd. Vrijdag moet het hoogtepunt van de actieweek plaatshebben, met acties in de bouw- en houtindustrie, in de haven, bij Fokker, Hollandia en Damen en bij de stadsreiniging van Rotterdam.