Acht Iraanse liberalen in het geheim berecht

NICOSIA- TEHERAN, 24 SEPT. Acht liberale Iraanse oppositiepolitici, onder wie een ex-minister, zijn in het geheim berecht wegens “samenwerking met vijanden van de staat” en tot gevangenisstraffen van zes maanden tot drie jaar veroordeeld.

De bekendmaking, door Teherans revolutionaire aanklager hojatoleslam Ebrahim Raeisi, komt temidden van pogingen van president Rafsanjani Irans repressieve imago weg te werken en op die manier steun in het Westen te winnen. De veroordeelden kregen relatief zeer lichte straffen, gezien de aanklacht die op verraad neerkwam en in vergelijking met de praktijk van de afgelopen jaren dissidenten en vermeende dissidenten ter dood te brengen. Aan de andere kant gaat het om aanhangers van ex-premier Mehdi Bazargan, die door wijlen imam Khomeiny doorgaans de hand boven het hoofd werd gehouden. Daarmee wordt de indruk gewekt dat de autoriteiten erop uit waren een gebaar te maken in de richting van Rafsanjani's radicale tegenstanders, maar weer niet zo hard dat het Westen zou worden geschokt.

Volgens aanklager Raeisi zijn de veroordeelden allen leden van het verboden Verbond voor de Verdediging van Vrijheid, een spruit van Bazargans Vrijheidsbeweging die vorig jaar werd verboden nadat ze jarenlang, weliswaar voortdurend gehinderd door prikacties van de veiligheidsdiensten, had mogen opereren. Onder hen zijn Abdulali Bazargan, een zoon van de oud-premier, ex-burgemeester van Teheran Mehdi Tavasoli en ex-minister van binnenlandse zaken Hashem Sabaghian.

De acht waren onder meer dan 40 mensen die vorig jaar werden gearresteerd op beschuldiging van “activiteit als vijfde colonne” nadat 90 vooraanstaande liberalen in een scherpe open brief aan Rafsanjani “vrijheid en gerechtigheid” hadden geëist. Zij stelden dat Iran “op de rand van de afgrond stond” en dat Rafsanjani's economische politiek de armen niet hielp, en kritiseerden het gebrek aan politieke vrijheid en de “incompetente buitenlandse politiek (..) die ons land in een politiek isolement heeft gedrongen”. Zeven van die toenmalige arrestanten zijn inmiddels vrijgesproken; wat er met de rest is gebeurd, is niet duidelijk.

Raeisi zei gisteren dat de arrestaties niets te maken hadden met die brief. Hij zei ook dat een aantal veroordeelden bekentenissen had afgelegd die op een geschikt moment zouden worden gepubliceerd. De radicale krant Abrar meldde donderdag vier van de mannen in de Evin-gevangenis te hebben gesproken, die Bazargan waren afgevallen en hadden erkend dat ze zich hadden bezig gehouden met activiteit tegen de staat. (AP, Reuter, AFP)