Aangepaste training voor PSV'er Romario

EINDHOVEN, 24 SEPT. Romario de Souza Faria, de geblesseerde sterspeler van PSV, blijft in Nederland om verder te herstellen van de enkelblessure die hij half augustus opliep in de Super-Cupwedstrijd tegen Feyenoord. Dat is de uitkomst van het overleg dat Romario gisteren heeft gehad met manager Kees Ploegsma, coach Bobby Robson, elftalbegeleider Frank Arnesen en fysiotherapeut Monne de Wit. Zaterdag kwam de Braziliaanse vedette terug in Nederland na een tiendaags revalidatieverblijf in Rio de Janeiro, waar hij door zijn Braziliaanse fysiotherapeut Nilton Petrone werd behandeld.

Romario heeft gistermiddag even mee getraind met de PSV-selectie, maar hoe lang zijn herstel nog zal vergen durft Arnesen niet te voorspellen. Zijn meedoen in de tweede Europa-Cupwedstrijd volgende week woensdag tegen het Turkse Besiktas blijft hoogst onzeker. Romario beperkte zijn inspanningen gisteren tot de warming up. Vandaag kwam hij ook niet verder. Vanaf morgen volgt hij een aangepast trainingsprogramma, dat door inspanningsfysioloog Luc van Agt en fysiotherapeut De Wit is opgesteld.

Arnesen waarschuwt voor overdreven optimisme over een razendsnelle terugkeer van de Braziliaan. Hij wijst erop dat Romario de afgelopen weken geen bal meer heeft aangeraakt en weinig conditie heeft. “We moeten een beetje zuinig op hem zijn.”

Volgens Arnesen kreeg Romario eerder ook al een terugslag nadat hij vijf dagen hard had getraind. De zesde dag kon hij opeens niet meer lopen. “We zullen hem elke dag net iets meer moeten belasten en zien hoe zijn enkel zich houdt.” Wel zegt Arnesen dat Romario een speler is “die niet zoveel conditie nodig heeft”.

Volgens Arnesen hechtte de technische staf van PSV er groot belang aan dat Romario zich aan de afspraken zou houden en tijdig zou terugkeren uit Brazilië. Dat is gebeurd. Daarnaast moest nog enige wrevel worden weggegewerkt, die was ontstaan doordat Romario's Braziliaanse fysiotherapeut zich laatdunkend had uitgelaten over zijn PSV-collega. Beide partijen hebben het overleg van gisteren daarvoor gebruikt. Volgens Arnesen was er sprake van een misverstand.