Whitney: smaakvol en tam

Concert: Whitney Houston. Gehoord: 21-9 Ahoy', Rotterdam. Herhaling: 23-9, 25-9, 26-9, 27-9 Ahoy', Rotterdam.

Opmerkelijk was het bericht enkele weken geleden dat zangeres Whitney Houston was beboet wegens haar deelname aan een knokpartij. De onkreukbare Whitney, die begin dit jaar nog de eer had gehad de jaarlijkse 'Super Bowl' te openen met het Amerikaanse volkslied! Liet ze deze venijnige trekjes ook maar blijken in haar artistieke leven. Maar Whitney is vooral beroemd geworden met meeslepende ballades als Saving all my love for you en Where do broken hearts go. Ze is de zangeres van het grote gevoel; dat van de verliefden en verlatenen.

Haar stem leent zich daar goed voor. Hoewel die in de meer uptempo nummers wel eens doorslaat naar schel gepiep, heeft ze haar stem bij het gedragen repertoire perfect onder controle. Schijnbaar moeiteloos produceert ze een orkaan van geluid die altijd zuiver is en even makkelijk wordt teruggenomen naar een gevoeliger volume.

Bij het concert in de Ahoy'-hal, die voor de gelegenheid met stoelen was gevuld, erkende Whitney haar voorliefde voor de lovesongs. Na een opgewekte opening met I Wanna dance with somebody, verscheen ze op een vooruitgeschoven plateau boven het podium, als een koningin op het bordes, en vertelde ze het publiek dat het veel liefdesliedjes kon verwachten.

Want Whitney heeft 'lots of love to give'. Deze nadruk op romantische nummers versterkt Whitneys sophisticated image. Ook het podium was met een grote stalen loopbrug bescheiden aangekleed en Whitney zelf laat zich niet verleiden tot wilde danspassen. Hoogstens trekt ze even éen knie omhoog.

Afgezien van de samenzang met haar achtergrondzangeressen, in de aan de gospel ontleende vraag-en-antwoord-vorm, die wel spanning had, was het optreden smaakvol maar tam.

De combinatie van Whitneys uiterlijke onbewogenheid en het uitzinnige publiek dat onder haar aanmoediging luidkeels de teksten meezong en met omhooggestoken armen heen en weer wiegde, gaf het geheel het aanzien van een religieuze familiedag.

    • Hester Carvalho