"Wat de politiek afpakt, halen we bij de werkgevers'

ZWIJNDRECHT, 23 SEPT. Om half elf in de ochtend een "frietje met'. Onder een batterij koffiepotten zakken badges met het opschrift “Gezond werk verzekert beter.” In de met zeildoek afgeschermde laadbak van een vrachtwagen zitten dames van de Industriebond FNV aan een tafeltje. Zij schreven de stakers in en ze zeggen dat het er al "honderden' zijn. Op de achtergrond de gigantische hallen van de offshore-industrie Grootint in Zwijndrecht, het decor van de eerste van de 24-uurs-estafettestakingen tegen de plannen van het kabinet met Ziektewet en WAO.

Bij de poort in Zwijndrecht meldden zich vanmorgen om half zes bestuurs- en kaderleden van de Industriebond FNV om de werknemers aan te zetten tot een staking. De respons zou enorm zijn. “Bijna honderd procent; er zijn er hooguit tien binnen, maar die kunnen toch niks beginnen”, zoals een vrouw tussen twee happen frites door zegt.

Ook in Dordrecht waar Grootint, die in totaal zo'n 1000 werknemers telt, eveneens een vestiging heeft, lag vanmorgen het werk nagenoeg stil. Alleen werknemers van Engelse firma's, zei de portier, waren nog aan de slag. Ook leden van de Industriebond CNV, die de staking niet ondersteunt, zouden zich massaal als staker hebben laten inschrijven. Op het kantoor zou volgens de receptioniste in Zwijndrecht iedereen normaal aan het werk zijn.

De actiebereidheid, zeggen vakbondsleden voor de met spandoeken behangen poorten in Zwijndrecht, is zo groot omdat Grootint een "extra dimensie' heeft. “Toen we vrijdag de mensen in het bedrijf toespraken, waren er die zeiden: waarom maar 24 uur? Waarom gaan we niet veel langer plat?”

De arbeidsomstandigheden, zegt een kaderlid, zijn slecht. De laatste drie weken alleen al zouden er legio bedrijfsongevallen zijn gebeurd, waarbij werknemers hoofdletsels, botbreuken en afgeklemde vingers zouden hebben opgelopen. Op last van de bazen zou afgelopen vrijdag nog het werk aan de zogenoemde pauwen zijn stilgelegd omdat het te gevaarlijk werd geacht.

Daar lopen twee aanzienlijke heren met helmen op over het fabrieksterrein. Het zijn de directeuren C. Negenman en P. Wirds. Ze willen geen commentaar geven want men zou kunnen denken dat “waar rook is, ook vuur is.” Ze noemen de publikaties, dat het bedrijf extra onveilig zou zijn, "onverkwikkelijk' maar ze willen er eerst morgen met de ondernemingsraad over praten. De schade aan het bedrijf noemen ze aanzienlijk. “Vierentwintig uur staken kan genoeg zijn om de levertijden niet te halen en die levertijden zijn voor een bedrijf als het onze van levensbelang”, zoals een van de twee zegt.

“Bij elke stap die je doet”, zegt een werknemer die al meer dan dertig jaar bij Grootint in dienst is, “loop je de kans om naar beneden te flikkeren. Het werk is belangrijker dan de mensen: je krijgt nog niet eens te tijd om adem te halen.”

“Wat we met deze staking willen bereiken is dat de veiligheid in het bedrijf ter sprake wordt gebracht. Je loopt met onveilig werk meer risico in de ziektewet en uiteindelijk in de WAO terecht te komen. Meer in het algemeen is onze actie bedoeld om de politiek in te peperen dat de mensen ingrepen in hun sociale voorzieningen niet pruimen. Dat de heren in Den Haag eindelijk eens naar ons zullen luisteren en dat wat ze uitdokteren, corrigeerbaar moet zijn en dat we, wat de politiek ons denkt te kunnen afpakken, bij de werkgevers gaan terughalen.”

Volgens de Zwijndrechtse stakers gaan de komende dagen in de Rotterdamse agglomeratie bedrijven plat als Hollandia Kloos in Krimpen aan den IJssel, Nedstaal in Alblasserdam, de scheepswerf Damen en de haven in Rotterdam zelf. “We hebben de spits afgebeten”, zoals een hunner met zichtbare trots zegt.

    • Max Paumen