Verlies Haringa

Ingrid Haringa heeft op de Olympische wielerbaan in Barcelona haar eerste nederlaag op de sprint geleden.

De Amerikaanse Connie Young rekende in drie duels met de Nederlandse af. Haringa won de eerste sprint met duidelijk verschil, in de twee daaropvolgende races gebruikte Young haar grotere ervaring. In de beslissende wedstrijd kroop de Amerikaanse hoog in de baan om haar rivale met een aanval te verrassen. Haringa kon het verschil niet meer goedmaken.

De wegwedstrijd, veertig kilometer ten zuiden van Barcelona, werd gewonnen door de Zweed Michael Andersson. Erik Dekker was met de vijftiende plaats de beste Nederlander. Bondscoach Piet Kuys oordeelde na afloop dat het parcours lichter is dan de bij de laatste drie wereldkampioenschappen in Chambéry, Utsunomiya en Stuttgart. “Maar gemakkelijk is het zeker niet. Je behoeft geen echte klimmer voor dit trajekt te zijn, je moet wel veel inhoud hebben. Een sprinter heeft er volgens mij niets te zoeken. Het parcours is slopend, zeker als de temperatuur rond de dertig graden ligt.”

Wereldkampioene Leontien van Moorsel eindigde in de vrouwenrace als derde. Marion Clignet ontsnapte na 42 kilometer en hield aan de streep driekwart minuut over op hara achtervolgers. De Noorse Monica Valen won voor Van Moorsel de sprint om de tweede plaats.