Twee kraakacties in het weekeinde in Amsterdam

AMSTERDAM, 23 SEPT. In de hoofdstad hebben zich gisteren twee kraakacties voorgedaan.

Een groep van 36 krakers probeerde zich met behulp van breekijzers en bijlen toegang te verschaffen tot een pand aan de Tweede Constantijn Huygensstraat, waarvan zij meenden dat het leegstond. In de woning werden echter bouwwerkzaamheden verricht. Nadat de politie door de omwonenden was gealarmeerd ontstond er enig “geduw en getrek”, aldus de politie. Vijf krakers werden wegens openlijke geweldpleging aangehouden. Een van hen is inmiddels vrijgelaten. De tweede kraakactie had plaats aan de Keizersgracht. Volgens een brief aan de buurtbewoners van de kraakbeweging Grachtengordel wilden de circa veertig krakers een pand dat al anderhalf jaar leegstaat voor eigen gebruik opknappen. De politie schat dat vijftien mensen in het pand zijn achtergebleven en heeft hen ongemoeid gelaten.