Stakingen tegen WAO-voorstellen

ROTTERDAM, 23 SEPT. Vanochtend zijn estafettestakingen begonnen uit protest tegen de voorgenomen ingrepen in WAO en Ziektewet. Bij het metaalconstructiebedrijf Grootint in Dordrecht en Zwijndrecht (totaal 1.000 werknemers), Globon in Hoensbroek (260 werknemers), Laura Metaal in Eygelshoven (200 werknemers) en het zandwinningsbedrijf Sigrano in Heerlen (36 werknemers) zijn stakingen voor 24 uur uitgeroepen.

Een woordvoerster van de Industriebond FNV noemde de stakingen “tot nu toe succesvol”. Volgens de Industriebond ligt de produktie bij de vier bedrijven stil als gevolg van de stakingsacties, het aantal werknemers valt door de ploegendienst niet precies te schatten. De werkgeversorganisatie FME meldt dat in totaal zo'n zeshonderd werknemers in staking zijn gegaan.

Bij de aluminium-fabriek Aldel in Delfzijl hebben de 800 werknemers spontaan het werk neergelegd. Volgens de Industriebond FNV zijn er tal van kantine- en poortbijeenkomsten, vooral in Gelderland en de Zaanstreek, die een "uitstekende stemming en actiebereidheid' laten zien.

Voor morgen staan werkonderbrekingen op het programma bij bedrijven in Drachten en Gorredijk. Er zijn morgen tevens 24-uurs-stakingen aangekondigd door de Abva-Kabo in Leiden, bij de Gemeentereiniging en civiele werken en bij de Rijksuniversiteit. Er is een protestbijeenkomst op het stadhuisplein.

Druk & Papier heeft een staking aangekondigd bij Form Plastics in Grotegast (150 werknemers) en Zanders Behang in Enschedé (100 werknemers). Vanavond zal de FNV demonstreren bij een spreekbeurt van minister van financiën W. Kok in Rotterdam.

In de loop van de week wil de Industriebond FNV de acties en de 24-uurs-stakingen intensiveren, naarmate het PvdA-congres van aanstaande zaterdag nadert. De bond wil de estafettestakingen in elk geval volhouden tot de landelijke demonstratie van FNV, CNV en MHP op zaterdag 5 oktober.