Senna trekt profijt van dramaatje met Mansell

ESTORIL, 23 SEPT. De Italiaan Riccardo Patrese heeft gisteren de Grote Prijs van Portugal voor formule 1-coureurs op het circuit van Estoril gewonnen. De Braziliaan Ayrton Senna eindigde als tweede, de Fransman Jean Alesi werd derde. Senna behield de leiding in de rangschikking voor het wereldkampioenschap. Door zijn tweede plaats in Estoril heeft hij zijn positie versterkt.

Senna zette daarmee in de dertiende wedstrijd bijna de laatste stap naar prolongatie van zijn titel. Het zal zijn derde wereldkampioenschap in vier jaar worden. Er staan nog races in Spanje, Japan en Australië op het programma. De maximale puntenbuit in die races is dertig punten.

De 31-jarige Senna profiteerde van het kleine drama dat zich rond Nigel Mansell afspeelde. De Brit werd gediskwalificeerd. Hij verspeelde zijn laatste kans op het kampioenschap. De voorsprong van Senna bedraagt nu 24 punten. De zege in de 71 ronden lange wedstrijd op het circuit van Estoril ging naar de Italiaan Riccardo Patrese.

Tot de bandenwissel had het er alle schijn van dat de dit seizoen soepel lopende stal van Williams Renault een dubbele overwinning zou boeken. In de achttiende ronde had Mansell zijn stalgenoot Patrese aan kop afgelost en reed de Brit zijn vijfde zege van het seizoen tegemoet.

Toen Mansell na 7,75 seconden de pits verliet, bleek dat er iets fout zat. Het rechter achterwiel van de bolide was niet goed bevestigd, zodat Mansell nog een keer moest stoppen en in machteloze woede zijn monteurs tot de orde riep. De arme sleutelaar zal zeker worden ontslagen. “Ik ben er kapot van. Mijn diskwalificatie is niet juist.”

De hernieuwde stop kostte hem een minuut en zijn laatste kans. In de vijftigste ronde haalde de wedstrijdleiding Mansell uit de race, omdat hij buiten de pits aan de wagen had laten sleutelen. Artikel 31 van het FISA-reglement biedt die mogelijkheid. Het had de Brit dit seizoen al eerder tegen gezeten. Enige maanden geleden bleek hij in het zicht van de finish zonder benzine te staan.

Ferrari heeft al meer dan een jaar niet meer gewonnen. De Fransman Jean Alesi werd derde, maar het is inmiddels al meer dan een jaar geleden dat de prominente Italiaanse renstal een Grand-Prixzege behaalde. De drievoudige wereldkampioen Alain Prost kon de wedstrijd met een mechnisch defect niet voltooien. (ANP-Reuter)