Sampdoria over de rug Inter weer naar vorm vorig seizoen

ROTTERDAM, 23 sept. De Italiaanse kampioen Sampdoria is weer op weg naar de vorm waarin het vorig seizoen verkeerde. De club uit Genua maakte in het Luigi Ferraris-stadion voor 40.000 toeschouwers korte metten met het gerenommeerde Internazionale: 4-0. Sampdoria dankte veel aan Roberto Mancini, de spits die vorig jaar tot Italiës voetballer van het seizoen werd gekozen maar totnutoe een onfortuinlijke competiestart kende. Lombardo was de productiefste speler met twee doelpunten. Mancini en Vialli maakten het kwartet vol.

Sampdoria bracht op de vierde speeldag van de Italiaanse competitie de achterstand op de koplopers Juventus, de grote favoriet voor de titel die 0-0 bij Atalanta in Bergamo speelde, en AC Milan, 1-1 thuis tegen Fiorentina, terug tot één punt. Milan trof in Fiorentina een felle tegenstander, die een kwartier na de hervatting verrassend de leiding nam door Maiellardo (0-1). De thuisploeg leek tegen de eerste nederlaag aan te lopen, toen arbiter Pairetto ingreep. Hij gaf Milan vier minuten voor het einde een strafschop, die fel betwist werd door Fiorentina. Zo fel dat de Braziliaanse libero Mazinho van de ploeg rood kreeg wegens handtastelijkheden. Van Basten, terug na een spierblessure, bleef koel onder de opwinding, Hij schoot raak van elf meter (1-1).

Lazio Roma voegde zich bij de twee koplopers. De ploeg verloor de Westduitse spits Riedle voor enige weken door een blessure, maar zijn rol werd tegen hekkesluiter Ascoli (4-1) overgenomen door zijn landgenoot Doll en de Uruguaanse international Sosa. De Zuidamerikaan maakte er twee, Doll een.

Anderlecht heeft in de Belgische voetbalcompetitie zijn punt voorsprong op KV Mechelen behouden. Club Brugge leed bij Lierse SK zijn eerste nederlaag en zakte naar de derde plaats. Landskampioen Anderlecht overtuigde tegen Lokeren niet (2-1). Elf minuten voor tijd zorgde Degryse voor opluchting. Samsom opende al na drie minuten voor Lokeren de score. De Braziliaan Oliveira maakte gelijk.

Voor een verrassing zorgde Lierse, dat tot de laatste minuut wachtte om de gedachte puntendeling van 2-2 te doorbreken. De winnende treffer kwam op naam van de Noor Rekdal, nadat Greve op een haar na de winst voor Brugge had gemist. Pauwels en Van Kerckhove scoorden voor Lierse, Cossey en Booy deden dat voor Brugge. De treffer van Booy, zijn tiende van het seizoen, kwam tot stand uit een strafschop. Brugge heeft nu een achterstand van drie punten op Anderlecht, maar heeft nog een wedstrijd tegoed.

Pieter Huistra heeft zaterdag een belangrijk doelpunt gemaakt voor zijn Schotse werkgever Glasgow Rangers. De international werkte in de eerste helft een achterstand van 1-0 bij St Mirren weg. Na de pauze besliste Nisbet het duel in het voordeel van de landskampioen. Rangers heeft na acht speeldagen een achterstand van een punt op Hearts, dat thuis tegen Dundee United 1-1 speelde.

Manchester United hervindt steeds meer van zijn allure als topclub. De houder van de Europa Cup II bleef ook in zijn negende competitieduel ongeslagen. De zege op Luton Town was ruim: 5-0. De balans na zaterdag: zeven gewonnen, twee gelijk. Leeds United, tweede op de ranglijst, versloeg Liverpool met 1-0. Manchester sloeg in de tweede helft toe met vier doelpunten, waarvan twee door de Schot McClair binnen drie minuten. Luton Town, voorlaatste op de ranglijst, was een "dankbare' tegenstander voor een ruime zege. Ince, Bruce (strafschop) en Hughes maakten de andere doelpunten voor 46.491 toeschouwers op Old Trafford.

Bayern München verspeelde zaterdag voor een uitverkocht Olympia-stadion het negende punt van dit seizoen: 3-3. Tegen Eintracht Frankfurt raakte Bayern drie keer een voorsprong kwijt. VfB Stuttgart nam de leiding in de Bundesliga door landskampioen Kaiserslautern met 4-1 te verslaan. Bayern München - Eintracht Frankfurt was een ouderwetse topper. Beide ploegen zochten zaterdagmiddag de aanval. Bij Bayern was de van Kaiserslautern overgenomen Bruno Labbadia, die de voorkeur kreeg boven Wohlfahrt, de gevaarlijkste schakel in de aanval. Aan de andere kant van het veld liet de Noorse international Jörn Andersen zien dat Eintracht hem na vijftien maanden terecht terughaalde van Fortuna Düsseldorf. Labbadia en Andersen scoorden tweemaal.