Oostduitse contracten Van der Valk zijn "rechtsgeldig'

EINDHOVEN, 23 SEPT. De contracten die het Van der Valk-concern heeft gesloten met de regering van de voormalige DDR voor de bouw van enkele motels zijn rechtsgeldig.

Dat blijkt uit een uitspraak van het Bundesrechnungshof in Bonn, een instantie die is te vergelijken met de Algemene Rekenkamer in Nederland. Directeur C. Polman van de Duitse tak van het Van der Valk-concern heeft dit meegedeeld.

Afgelopen juli had het Duitse ministerie van Verkeer de contracten ongeldig verklaard. Ze waren kort voor de Duitse eenwording getekend en er zouden vormfouten zijn gemaakt. De huidige minister van Verkeer, Günther Krause, was voor de eenwording de verantwoordelijke DDR-onderhandelaar en zou het Van der Valkconcern destijds een “speciale behandeling” gegeven hebben. Het bouwbedrijf Kracon, met in de leiding veel vroegere prominente leden van de communistische partij, zou in die constructie de motels bouwen.

Het Bundesrechnungshof in Bonn heeft nu bepaald dat het ministerie van Verkeer de onderhandelingen met het Van der Valk-concern over de uitvoering van de contracten moet hervatten. Volgens directeur Polman zal dat geen gemakkelijke klus worden. Hij houdt er rekening mee dat het Duitse ministerie van Verkeer de verdere gang van zaken zoveel mogelijk zal proberen te bemoeilijken. Het concern is ook bezig met de voorbereidingen voor de bouw van een motel in een voorstad van Berlijn. Polman verwacht dat de eerste schop daarvoor in januari in de grond zal gaan.

Het Van der Valk-concern heeft al enkele jaren een vestiging in Moers, vlak over de grens bij Venlo. Eerder al moest het parlementslid K. Daubertshauser voor de rechtbank in Frankfurt zijn beschuldiging intrekken dat er door het concern smeergeld zou zijn betaald voor het verkijgen van het DDR-contract.