Neptunus kan afrekenen met predikaat "eeuwige tweede'; Rotterdammers na een jaar met coach Urbanus bezig met een metamorfose

ROTTERDAM-BUSSUM, 23 SEPT. Het moet wel heel raar lopen wil Levi's Neptunus dit jaar de honkbaltitel niet pakken. Twee overtuigende overwinningen op HCAW met 13-3 en 15-5 hebben de Rotterdammers, die te boek staan als de "eeuwige tweede', het afgelopen weekeinde een riante voorsprong gegeven in de "Holland Series'. Neptunus is daarmee nog maar één winstpartij af van de titel. Het is precies tien jaar geleden dat de Rotterdammers, als enige keer in de clubgeschiedenis, ook het kampioenschap behaalden.

Neptunus heeft een metamorfose ondergaan. De best geleide ploeg van Nederland, die jarenlang met kop en schouders in de reguliere competitie boven de andere teams uitsteekt, moest steeds op cruciale momenten in de kampioensserie de eer aan andere ploegen laten. Dat gebeurde vorig jaar nog toen Pirates kampioen werd en in 1989 toen Nicols aan het langste eind trok.

De geschiedenis leek zich dit jaar te herhalen toen de Nederlandse honkbalploeg, met maar liefst negen Neptunus-spelers in de selectie, vorige maand tijdens de strijd om de Europese titel in Rome kansloos werd weggespeeld door Italië. Oranje verspeelde daarmee tevens de kwalificatie voor de Olympische Spelen volgend jaar in Barcelona.

Charles Urbanus, voor het eerste jaar coach van Neptunus en één van de technische leiders van de Nederlandse ploeg, is zich de reputatie van zijn ploeg terdege bewust. “Natuurlijk”, zegt hij, “kun je de situatie binnen de Nederlandse ploeg niet vergelijken met die van een clubteam. In Italië faalde de hele Nederlandse ploeg, maar het roept wel het beeld op dat Neptunus als het erop aankomt kennelijk steeds faalt. Meteen bij mijn komst in Rotterdam heb ik eraan gewerkt de spelers een ander beeld voor te spiegelen. En het werkt kennelijk. Wij zijn aan de Holland Series begonnen om te winnen. HCAW heeft alles op alles gezet om de play-offs te halen. Dat geeft ons nu mentaal al een grote voorsprong. Maar laat ik voorzichtig zijn. Honkbal is zo onvoorspelbaar. Woensdag weten we meer als we de derde en wellicht beslissende wedstrijd moeten spelen.”

Neptunus zal overigens na het seizoen op zoek moeten naar een nieuwe korte stop. Robert Niggebrugge, die een dominante rol speelt in de Rotterdamse ploeg, gaat meteen na de Holland Series naar Amerika om daar assistent-coach te worden van het honkbalteam van de Universiteit van Delaware. De Nederlandse Amerikaan kreeg als zoon van ouders afkomstig uit het voormalige Nederlands Indië via een versnelde procedure drie jaar geleden een Nederlands paspoort. Hij speelde één jaar bij ADO en twee jaar nu bij Neptunus en werd al snel in de nationale ploeg opgenomen. In de zomermaanden komt hij terug naar Nederland om er samen met Harry van de Berg coach te worden bij ADO in Den Haag.

“De keus om coach te worden”, zegt Niggebrugge “is niet zo moeilijk geweest. Mijn hoofddoel is altijd de Olympische Spelen van 1992 geweest in Barcelona. Maar nu dat voor ons niet doorgaat heb ik de knoop doorgehakt. Ik kan met mijn 27 jaar toch moeilijk wachten op de Spelen van 1996. Ik heb voor mijn Nederlandse contacten de hulp ingeroepen van de VVCS, die bemiddelt bij het afsluiten van voetbalcontracten. Ik wil daar nu niet zoveel over zeggen, omdat ik de afspraak met Charles Urbanus heb daar pas over te praten na de Holland Series. Eerst maar kampioen worden, met name ook omdat we juist op dat punt de laatste jaren nog wel eens de boot hebben gemist.”

    • Joop Köhler