Nederlandse delegatie krijgt in Perm gevangenen vrij

MOSKOU, 23 SEPT. Vijf politieke gevangenen in de Sovjet-Unie zijn gisteren in het kader van de mensenrechtenconferentie van de CVSE vrijgelaten uit het beruchte strafkamp Perm 35 in de Oeral. De autoriteiten in Perm hebben de vijf gisteren overgedragen aan een delegatie diplomaten uit Nederland, de VS en Zweden.

Gedurende de mensenrechten-conferentie mogen de delegaties van de CVSE in de Sovjet-Unie vrij reizen. Vorige week hebben de Nederlanders voor het eerst de proef op de som genomen door op eigen houtje per auto naar Nizjni-Novgorod (het voormalige Gorki) te rijden. Gorki was altijd een verboden stad voor buitenlanders, maar de Nederlandse delegatie kon er zonder probleem binnen.

Dit weekeinde heeft ze samen met Amerikaanse en Zweedse diplomaten de auto genomen naar Perm. Toen ze in het strafkamp Perm 35 aankwamen, kregen ze daar te horen dat er vijf gevangenen zouden worden vrijgelaten. In de Sovjet-Unie is tot nu toe steeds ontkend dat er nog politieke gevangenen zijn, maar volgens de Westerse normen zaten ze wel degelijk op politieke gronden gedetineerd. De delegaties werd gevraagd de vijf onder hun hoede te nemen en terug te brengen naar Moskou. De Nederlandse delegatie bij de CVSE wordt geleid door ex-minister van buitenlandse zaken Max van der Stoel.

Niet bekend