Koers Borsumij Wehry keldert op "vermoeide' beurs

AMSTERDAM, 23 SEPT. De koers van Koninklijke Borsumij Wehry kelderde vanmorgen op een volgens handelaren “vermoeide”, lager noterende effectenbeurs na het bericht vrijdag nabeurs dat de netto winst over de eerste zes maanden is gehalveerd. Bovendien verwacht het Haagse handelshuis dat de winst dit jaar met zeventig procent zal dalen.

AMSTERDAM Borsumij, dat vrijdag sloot op 61 gulden, was omstreeks het middaguur 53 gulden waard. Eerder vanmorgen was de koers nog lager: 51 gulden. Handelaren zeiden dat de omzetten in Borsumij niet groter waren dan normaal.

In de loop van de ochtend kwam er wat vraag voor Borsumij los waardoor de koers enkele guldens steeg. Handelaren schreven de vraag toe aan marktpartijen die short waren gegaan (aandelen verkocht, speculerend op een koersdaling) en nu overgingen op aankopen. “De vraag komt voornamelijk uit de professionele hoek”, stelde een hoekman.

De aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs openden vandaag over een breed front lager. De CBS-stemmingsindex, die vrijdag sloot op 91,4 punten, ws om 13.00 uur 0,7 punt lager. “Beleggers hebben al besloten niet in de markt te stappen, zelfs voordat we ze opbellen”, aldus een handelaar. “De markt maakt een vermoeide indruk”, aldus een ander.

Marktpartijen zagen geen redenen om in de markt te stappen, waardoor de aandelenomzetten wederom laag bleven. “Wat we nodig hebben zijn argumenten voor beleggers om in de aandelenmarkt te stappen, speciaal van het rentefront is een stimulans nodig”, aldus een handelaar. De hoge tarieven op de geldmarkt zuigen op het moment beleggers weg van de aandelenmarkt. “Het is moeilijk om een aandeel op te noemen dat net zoveel rendement oplevert als korte termijn deposito's, die op het moment een rendement van circa 8,75 bieden.”

Koninklijke Olie, dat vrijdag sloot op 153,80 gulden, was 2,10 gulden lager. Als reden noemden handelaren de iets lagere dollar en de expiratie van opties vrijdag.

Philips, dat vorige week al onder druk stond, was omstreeks het middaguur twee dubbeltjes lager op 35,20 gulden. Philips ondervindt de negatieve invloed van het nieuws dat de verliesgevende Belgische dochteronderneming Super Club in acute geldnood verkeert. Bovendien spelen twijfels over de ambities van Philips bij high-definition televisie (HDTV) ook een rol.

Een uitzondering op de lagere trend in Amsterdam was KBB, dat omstreeks het middaguur vijftig cent hoger noteerde op 77,50 gulden. Handelaren zeiden dat de vraag was toe te schrijven aan de roadshow die KBB op het moment houdt in Europa. “Ze trachten beleggers te overtuigen dat de winst over het tweede halfjaar beter zal uitkomen dan in de eerste zes maanden”, zei een hoekman. KBB meldde in augustus dat de halfjaarwinst meer dan vijftig procent was gekelderd.

LONDEN De aandelenkoersen in Londen brokkelden in de loop van de ochtend steeds meer af. Belangrijkste reden was een opiniepeiling dit weekeinde waaruit bleek dat Labour op dit moment een voorsprong op de regerende conservatieven zou hebben. Het FT-100-koergemiddelde (slot vrijdag: 2.600,3) was omstreeks het middaguur 21 punten lager.

FRANKFURT Frankfurt was lager bij volgens handelaren “extreem lage” omzetten. Het Dax-30-koergemiddelde (slot vrijdag: 1.616,07) was omstreeks het middaguur 2,6 punt lager.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio is vandaag gesloten in verband met een nationale feestdag. De handel wordt morgen hervat. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot vrijdag 139,57 punten lager op 23.192,74.