Kabinet houdt vast aan milieuheffing

DEN HAAG, 23 SEPT. Minister Alders (milieubeheer) houdt - ondanks felle kritiek - vast aan 1 januari 1993 als invoeringsdatum voor de milieuheffingen op brandstoffen. In een vraaggesprek voor de AVRO-radio zei Alders gisteren dat hij “niet onder de indruk” is van de "brandbrieven' van de werkgeversorganisaties VNO en NCW en zeven grote industriële energieverbruikers die de maatregel “onnaanvaardbaar” noemen.

In antwoord op de brieven zei minister-president Lubbers afgelopen vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie dat het kabinet met de toekomstige heffingen op energie de nodige voorzichtigheid in acht zal nemen om de Nederlandse industrie niet op een internationaal concurrentienadeel te zetten.

In de Miljoennnota 1992 is aangekondigd dat op 1 januari 1993 een begin zal worden gemaakt met regulerende heffingen op energie. Maar die kunnen pas “subtantieel worden gemaakt” wanneer dergelijke heffingen ook in andere geïndustrilaiseerde landen worden ingevoerd, aldus Lubbers.

VNO, NCW en de zeven ondernemingen (waaronder Shell, Akzo en Hoogovens) menen dat het kabinetsplan “verstrekkende negatieve gevolgen” zal hebben voor de werkgelegenheid. Verder hebben ze kritiek omdat een deel van de opbrengt wordt gebruikt voor de dekking van het financieringstekort.

VVD-fractievoorzitter Bolkestein typeerde de maatregel als “een ordinaire belastingverhoging”. Alders vindt dat “ongenuanceerde kritiek”. “Er moet een trendbreuk in de wijze van produceren en consumeren komen en dan zul je alle sectoren een prijs voor de vervuiling moeten laten betalen”, aldus Alders.