Jeltsin bemiddelt inzake Karabach

MOSKOU, 23 SEPT. Op initiatief van de Russische president Jeltsin zijn vanochtend in Zjeleznovodsk afgezanten van Azerbajdzjan, Armenië en de omstreden enclave Nagorny-Karabach bijeengekomen om te praten over een oplossing van het probleem-Karabach. Jeltsin heeft dit weekeinde getracht de ruziënde partijen rond de tafel te krijgen en bezocht daartoe Bakoe, Jerevan en de hoofdstad van de enclave, Stepanakert.

De media spelen volgens Jeltsin een dubieuze rol in het etnische conflict om Nagorny-Karabach. In een toespraak tot een enthousiaste menigte Armeniërs in Stepanakert verklaarde hij dat de berichtgeving door de media vanuit deze brandhaard gecontroleerd moet worden. “Onze morele en ethische positie is om het bloedvergieten te stoppen. Zolang er nog bloed wordt vergoten, kan niemand afzijdig blijven”, aldus Jeltsin gisteren.

Jeltsin is dit weekeinde samen met de Kazachstaanse president Noersoeltan Nazarbajev in Azerbajdzjan, Nagorny-Karabach en Armenië geweest om tussen de partijen te bemiddelen. Jeltsin heeft op zijn rondreis tot nu toe geen der strijdende republieken gesteund. Hij legde er de nadruk op dat de burgeroorlog in Nagorny-Karabach een conflict is waarbij vele etnische groepen zijn betrokken. Vandaag doet Jeltsin concrete voorstellen die een uitweg moeten bieden uit de burgeroorlog. Over de aard van de suggesties heeft hij zich nog niet uitgelaten. Jeltsin beschouwt het als zijn voornaamste taak om de verschillende partijen in gesprek te krijgen. De besprekingen in Stepanakert waren “gecompliceerd” geweest, zei hij gisteren op voorhand.

Jeltsins probleem is bovendien dat hij zich uit religieuze overwegingen nauwer betrokken moet voelen met het lot van de Armeniërs. De wijze waarop hij gisteren in Stepanakert werd ingehaald door de christelijke bevolking aldaar accentueerde dat nog eens. De Kazachstaanse president op zijn beurt staat dichter bij de Azeri ook al heeft de Azerbajdzjaanse president Moetalibov in de eerste dagen van de staatsgreep vorige maand gecollaboreerd met de junta.

De Armeense president Levon Ter Petrosjan heeft de bemiddelingspoging van Jeltsin en Nazarbajev verwelkomd. Zijn collega Moetalibov was ook positief maar liet wel meteen weten dat er geen sprake van kan zijn dat Nagorny-Karabach zich zal kunnen afscheiden. Om die reden waarschuwde Nazarbajev zaterdag voor te groot optimisme. “Dat zou naïef zijn”, zei hij.