Iraakse toezeggingen aan VN "blijven ontoereikend'

NEW YORK, 23 SEPT. De Iraakse minister van buitenlandse zaken heeft de voorzitter van de Veiligheidsraad gisteren verzekerd dat Bagdad instemtmet het gebruik van VN-helikopters bij de inspectie van zijn massa-vernietigingswapens. Maar volgens Westerse diplomaten is de Iraakse instemming nog steeds niet onvoorwaardelijk, zoals de Veiligheidsraad had geëist.

De raad komt vanavond bijeen om zich opnieuw over deze kwestie te buigen.

President Bush had vorige week gewaarschuwd dat de Amerikaanse luchtmacht zal worden ingezet om de VN-helikopters te begeleiden als Irak de inspecties blijft hinderen. Vanmiddag zal Bush in een toespraak tot de Algemene Vergadering van de VN zijn vastbeslotenheid onderstrepen dat Irak zijn bewapeningsprogramma aan de VN bekendmaakt, zoals geëist in resolutie 687 van de Veiligheidsraad. Maar hij zal de Iraakse president Saddam Hussein geen ultimatum stellen, aldus een functionaris van het Witte Huis. Bovendien zal Duitsland, dat de helikopters aan de VN ter beschikking heeft gesteld, waarschijnlijk geen toestemming geven ze te gebruiken als ze door gevechtsvliegtuigen moeten worden begeleid. Volgens diplomaten wil het het potentiële oorlogssituaties vermijden.

De Iraakse minister Ahmed Hussein sprak gisteren ruim een half uur met de Franse voorzitter van de Veiligheidsraad, Jean-Bernard Mérimée. “Ja, natuurlijk kunnen ze helikopters gebruiken”, zei Hussein na afloop desgevraagd. Irak heeft dat al eerder gedaan, en tegelijk een hele reeks, voor de raad onaanvaardbare, voorwaarden gesteld. Mérimée wilde geen commentaar geven, maar een hoge zegsman binnen de inspectie-commissie van de VN zei later dat de Iraakse beloften “niet toereikend” zijn.

De Iraakse minister had zaterdag de Amerikaanse waarschuwingen veroordeeld, en gezegd dat Irak met alle VN-missies samenwerkt. “Dit is niet de eerste keer dat de VS dreigementen uiten tegen Iraks veiligheid”, zei hij. “Dergelijke dreiegemnten zijn vaak herhaald om uiteenlopende, valse redenen.”

Gisteren is in Irak een nieuwe, 45 leden tellende groep inspecteurs aangekomen die gaat speuren naar verdere bewijzen van Iraks nucleair bewapeningsprogramma. “Er zitten gaten in onze kennis, en daarom zijn we terug”, zei de Amerikaan David Kay, die de groep, de zesde dergelijke missie en de grootste, leidt. Hij zei te hopen dat de Iraakse regering “haar verplichtingen nakomt”.

Kay leidde ook ook de vierde missie, die door de Iraakse autoriteiten ervan werd beschuldigd politieke motieven te hebben. In Iraakse kranten werd zijn verslag van die missie bevooroordeeld en onwetenschappelijk genoemd. Kay zei indertijd dat Iraks prorgamma voor uraniumverrijking, waarop die missie was gericht, duidelijk niet voor vreedzame doeleinden was bedoeld. (Reuter, AFP, AP)